Danskt rågbröd

Egentligen tycker jag inte att det här brödet är gott bara som det är. Men när man kombinerar med rätt pålägg blir det en riktigt fest, visst är det konstigt egentligen? Till frukost brukar jag rosta det till tunna knapriga skivor och äta med avokado eller honung på. Och om jag är för lat för att laga något till lunch är det bara att ta fram några skivor ur frysen och göra mormor Hannas smørrebrød med löksill.

Den här sillmackan är jag uppväxt med. Hos min danska mormor Hanna brukar vi alltid inleda ”frokosten” (lunch alltså) på detta vis. En tunn skiva danskt rågbröd, rikligt med smör, ett par bitar löksill som vi piffar upp med krossade enbär och kryddpepparkorn samt lite tunna lökringar.

Så här såg mackan ut när vi fotade den för Expressen, artikeln om mig och Solhaga finns i senaste numret av deras matbilaga Mitt kök.

Så fint det blev! På bilden i tidningen syns Gustav, Josefin och jag, så vi tog en till där även Bea och Moa är med.

Och så här bakar vi danskt rågbröd på Solhaga:

Blötläggning
400 g vatten
400 g rågkross
30 g linfrö
100 g solrosfrö
24 g salt
Häll vattnet över de torra ingredienserna, och låt stå över natten.

Bortgörning
160 g vatten
130 g rågsurdeg
250 g fint rågmjöl eller rågsikt
25 g jäst

Kör degen länge i degblandare, 45 minuter. Smörj några bakformar och fyll dem till 3/4 med deg. Låt jäsa i 1-2 timmar.

Värm ugnen till 260°. Sätt in bröden och spruta in rikligt med vatten samtidigt. Sänk värmen till 190° och baka i cirka 75 minuter, eller till en innertemperatur på 98°. Hur snabbt det går kan variera beroende på hur stora bröden är.

Låt bröden svalna, lägg dem sedan i plastpåse och låt vila till nästa dag innan du skär upp dem. Brödet är hållbart i upp till en vecka, men lämna gärna plastpåsen lite öppen så att brödet får lite luft.

Ett tips: Om du vill att rågbröden ska spricka lite fint på toppen, låt degen jäsa i bunken innan du slevar upp den i formar. Då kan du baka av dem direkt.

Annars är allting fint här på Solhaga, taket är snart färdigt och vi jobbar på med fönstermålning inne, för snart ska det fotas inredningsreportage här. Men mest av allt längtar jag efter ett vanligt liv med fler stunder då jag inte tänker på varken renovering eller bageri. Här är tre saker som verkligen funkar:

1. Astarte, vår P28, som vi äntligen har premiärseglat även om det blev lite sent på säsongen. Hamnen var för grund, så när det var högtryck i augusti körde vi fast på vägen ut och fick backa. Men nu har vi minsann seglat med både storsegel och fock, fram och tillbaka utanför Stensjö. Det luktar precis som när jag var liten och vi seglade med vår fina kosterbåt Esmeralda, av fernissad mahogny och fuktiga dynor.

2. Både jag och Myra har börjat rida på Susedalens kör- och ridklubb. Jag har alltid velat rida, men inte riktigt vågat. Men både läraren Sofia och hästarna är jättesnälla, så det har gått riktigt bra för oss båda två. Här är jag och Mary.

3. Familjen. I fredags fyllde min mamma Bodil 65 år, och vi firade med middag i hennes nya radhus. Och som present var jag och mina syskon Kaspar och Susanna med familjer hennes lydiga slavar under hela helgen, då vi betade av en lång lista med husfix som kan vara svåra att hantera när man bor ensam.

Till exempel att hänga upp lampor och konst i en trapphall. Visst blev det fint?

2 reaktioner på ”Danskt rågbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s