Plommon & dinkel

När vi var hos mamma häromsistens fick jag med mig ett helt lass plommon, grenarna på hennes stackars träd håller nästan på att knäckas av all denna frukt. Jag kan tänka mig att hon inte är ensam om det här ”problemet”. Därför får det helt enkelt bli plommonvecka på Solhaga, och start för en ny tradition – nämligen helgbrödet. Varje vecka hittar vi på ett nytt bröd som finns i butiken fredag och lördag. Först ut är Moa med den här mustiga lilla godbiten, bakad på krossad dinkel och med lätt sötma från plommon. Kan med fördel ätas i tunna skivor med gott smör eller en riktigt bra ost med fin sälta.

Dag 1: Plommonkompott
160 g urkärnade plommon
20 g honung
Koka upp, inte för länge, och kyl till nästa dag.

Dag 1: Blötläggning
400 g vatten
400 g krossad dinkel
100 g solrosfrö
25 g salt
Rör ihop, plasta över och låt stå över natten.

Dag 2
Blanda blötläggningen i degblandare med följande:
160 g vatten
130 g vetesurdeg
450 g vetemjöl (beror lite på hur blöt kompotten är, känn efter så att det blir en kladdig men ändå sammanhängande deg)
120 g fullkornsdinkel
10 g jäst

Kör på låg hastighet i 15 minuter. Tillsätt plommonkompotten (180 g) sista minuten. Sätt ugnen på 260°. Låt degen jäsa i bunken till nästan dubbel storlek. Lägg i formar och sätt in i ugnen samtidigt som du sprutar in rejält med vatten. Sänk värmen till 190° och baka i 75–90 minuter, beroende på hur stora dina formar är. Bröden ska ha en innertemperatur på 98°. Det här brödet kan förvaras i rumstemperatur i cirka en vecka, i plastpåse. Går fint att frysa in, gärna i skivor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s