Äppelbröd med cider och calvados, och ett fantastiskt tak

Nu har vi plockat varenda äpple från Solhagas trädgård och sedan stekt dem i muscovadosocker och calvados för att kunna baka det lyxigaste höstbrödet av alla. Redan förra hösten bakade vi det här på Solhaga, men i år har vi ändrat receptet lite. I Jan Hedhs originalrecept gör man poolishen på cider, men vi tyckte att det jäste bättre om cidern kommer in i bilden först i bortgörningen. Detta är verkligen ett bröd utöver det vanliga, och degen luktar helt fantastiskt av cider och äpplen.

Äpplen i calvados
300 g äppeltärningar
10 g smör
10 g muscovadosocker.

Stek äppeltärningarna gyllenbruna i smör och socker. Häll på calvados och låt koka in så att pannan blir torr. Låt svalna.

Poolish
5 g jäst
300 g vatten
300 g vetemjöl
Blanda, plasta över och låt stå till nästa dag, det tar 12–16 timmar ungefär. Den ska vara riktigt bubblig. Man ser på en poolish att den är färdig när den börjar sjunka lite i mitten.

Bortgörning
6 g jäst
300 g torr cider (vi tog Kiviks torr astrakan)
600 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
18 g havssalt

Tillsätt de andra ingredienserna (utom salt och äpplen) och knåda i maskin cirka 10 m inuter. Tillsätt saltet och kör lite snabbare i ytterligare 5 minuter. Allra sist tillsätts äppelbitarna på låg hastighet så kort tid som möjligt. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda och låt vila ett par timmar. Vik ihop den en gång under tiden.

Lägg degen på mjölat bakbord, dela i 2 eller 3 bitar och forma till avlånga bröd. Låt jäsa på mjölad duk till dubbel storlek. Dra upp duken mellan bröden så att de har lite stöd under jäsningen.

Värm ugnen till 275°. Skär upp en tunn äppelskiva till varje bröd. Vänd upp bröden på en bricka, tryck försiktigt fast äppelskivan mitt på och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk värmen till 200° efter några minuter och baka bröden cirka 35–40 minuter eller till en innertemperatur på 98 grader. Hur länge man bakar är lite en smaksak, bröden kan vara färdiga tidigare, men man vill gärna ha lite skorpa på också.

En annan fantastisk sak som har hänt är att vårt tak nästan är helt färdigt. Slöinges snyggaste tak, som någon snäll förbipasserande uttryckte det.

Det är Ola och MatsFalkenbergs plåtslageri som under de senaste veckorna har hamrat ihop detta mästerverk i rheinzink. För att fira bjöd killarna oss alla i bageriet på en åktur i kranen. Här är vi på väg upp.

Vilken känsla att se hela härligheten från ovan!

Moa och Mathilda iakktog med förtjusning från bagerifönstret.

Vackra höstfärger i Järnvägsparken. Huset har numera två skorstenar precis som i original.

No fear! Självporträtt 17 meter upp i luften, med Annsi som är vår nya inhoppare på Solhaga.

Även Mathilda, Max och Moa vågade sig upp tillslut. Tjejerna stapplar ner efter åkturen medan Max är coolare än coolast. Det var ju hans 10-årsdag till på köpet.

2 reaktioner på ”Äppelbröd med cider och calvados, och ett fantastiskt tak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s