Skördefest på Tjolöholms slott

Jag smakar liksom på den här rubriken, och får lite lätt ångest. Det är ett fantastiskt evenemang, men minnet från min resa dit för två år sedan har satt sina spår. Jag hade inget bageri, men skulle ändå genomföra en stor marknad. Jag var precis i början av bageribygget och tänkte att jag måste ut och visa upp mig. Men aj, så fel det blev, klicka här för att läsa den långa varianten.

Jag hade lånat köket och kylrummet på Slöinge Pensionat. Anne från hantverksbagarkursen och Bea hjälpte mig att baka alltihop. Mitt i natten rullade jag bort en stickvagn med bröd och bullar nerför Stationsgatan bort till Alis ugn på pizzerian, kladdade ner den med fyllning från bullarna och hann inte städa upp efter mig. Jag glömmer aldrig hur det kändes att stå där på Tjolöholm, utan att ha sovit på hela natten, och läsa hans arga och besvikna sms. Det här går aldrig över, tänkte jag. Men det gjorde det. Jag gick till Ali och städade och grät samma eftermiddag och han förlät mig. Hela traumat gjorde faktiskt att vi blev mycket närmare än vad vi kanske annars hade varit. Jag förstår dig, du jobbar så hårt, sa han och tittade på mig med sina varma snälla ögon.

Själv stannade jag hemma igår för att baka till idag och hålla bakkurs. Och idag ska Max ha kalas i Slöinge idrottshall, så jag det blir inget Tjolöholm för min del alls. Men klockan 10–16 står Bea och Tilda där och säljer bröd, producerat i ett riktigt bageri under drägliga omständigheter. Åk dit om du har möjlighet, där finns så mycket att se och smaka på.

Samtidigt måste jag säga att det ändå var ett äventyr. Det är lite ansträngande ibland att leva i en ständig uppföljare till Mission Impossible, men på något sätt gillar jag det. Det är när man utsätter sig för det till synes omöjliga som man känner att man lever. Och när allt tillslut ordnar sig, då blir man starkare.

Tjolöholm 2010. Ser ganska trevligt ut, men inuti mår den här människan inte toppenbra om man säger så.

5 reaktioner på ”Skördefest på Tjolöholms slott

 1. Fina minnen, men det är skönt att de är just minnen, även om det var jätteroligt just då. Kram från Anne

 2. Att bet. 200 kr för 2 vuxna med 2 små barn är ju löjligt. Därför tycker jag att du inte ska va på sådana marknader. Det finns så många andra ställen som är minst lika trevliga att vara på.

 3. Hej tjejen!
  Du och jag delade ju rum på Tjolöholm då, så jag kommer ihåg allt du skriver om, men vet också hur grym du var där du stod och berättade din historia och sålde in ditt underbart goda bröd uppe på slottet och Smaksafarin där.

  Fick ju träffat Bea o Tilda i år istället och underbart gott bröd fick jag med mig hem också. Bea fick med en liten dunk äppelmust till dig som du skall njuta av, värm den med några kanelstänger och må bara underbart bäst under tiden.
  Kramar i stora lass till världens bästa Sara bakar <3

 4. Hej Vinter!
  På Tjolöholms Slott är vi väldigt glada över att Sara har möjlighet att komma till vår skördefest med sitt fina bröd! Det är även många andra som bor häromkring och som inte har möjlighet att handla hos henne så ofta. Att anordna en stor skördefest kräver också en rejäl arbetsinsats under många veckor. Arbetet görs både av oss på Tjolöholm, en mängd ideella föreningar, skolklasser och företagare. Allt överskott som skördefesten genererar går till att hålla godsets kultur- och naturmiljö öppen för allmänheten och utveckla detta kulturarv för framtida generationer. Därför är vi väldigt tacksamma för att så många vill besöka vår skördefest, både som besökare och utställare! Du är också varmt välkommen!
  Vänligen,
  /Maria Sidén
  vd Tjolöholms Slott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s