Bullmamman

Idag är det kanelbullens dag och jag har varit mamma i exakt tio år. Klockan 05.17 den 4 oktober 2002 kom Max Ringo Wennerström ut ur ugnen. Lockigt hår och stora bruna ögon, min allra finaste bulle. (Nu tycker han säkert att jag är fruktansvärt pinsam, men jag struntar i det!)

Exakt tio år senare står jag vid ugnarna i mitt eget bageri, där det är varmt och luktar kanel, kardemumma och vanilj från nybakta bullar. Men någon traditionell bullmamma har jag verkligen inte varit. Jag har alltid haft starka drivkrafter att jobba hårt, och det förändrades inte när barnen kom. Tyvärr, kan jag tycka ibland. Jag sprang mellan datorn och blöjbytena, frilansade och höll på med en massa projekt eftersom jag tyckte det var så tråkigt att vara mammaledig. Jag tog mig vatten över huvudet och det har jag haft dåligt samvete för många gånger.

Men jag tänker att barnen får tillräckligt med kärlek ändå, av sin lyckligt trötta mamma. Och att de blir trygga i vissheten om att de själva också kan förverkliga sina drömmar. Om en stund ska jag smyga hem och duka upp till frukost. Max och Myra ska få äta så många bullar de vill idag.

Varsågoda, här har ni årets kanelbulle på Solhaga Stenugnsbageri:

Vetedeg
500 g kall standardmjölk
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g socker
200 g mjukt rumsvarmt smör
75 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma (allra bäst blir det om du stöter hela kardemummakärnor i mortel)

Fyllning
200 g smör
100 g farinsocker
100 g strösocker

Kanelsocker
200 g strösocker
30 g kanel
10 g vaniljsocker

Sockerlag
Lös upp 1 dl socker i 2 dl kokett vatten. Vi låter använda torkade vaniljstänger koka med för att ge lite extra smak.

Du behöver också pärlsocker till dekoration, och rostade mandelflagor om du gillar det.

Lös jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin upp till 25 minuter. Det är viktigt att degen är riktigt elastisk och kan dras ut till en tunn hinna.

Dela degen i två bitar, vik ihop dem till jämna klumpar som du låter vila i kylen i 30 minuter. Det gör att degen spänner av och går lättare att kavla. Kavla ut varje degbit till en längd som blir cirka 40 cm bred. Bred på generöst med fyllning och strö kanelsocker ovanpå. Rulla ihop till en tajt rulle och skär i bitar. 60–80 gram kan vara alldeles lagom för en hemmabulle. Fäst ändbiten under bullen, eller använd bullformar så att fyllningen stannar i bullen.

Låt bullarna jäsa till ungefär dubbel storlek. Pensla med ägg och strö pärlsocker på. Baka av i 230° varm ugn i 7–10 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg, var noga med att inte baka dem för länge. Pensla dem med vaniljsockerlagen direkt när de kommer ut så får de fin glans.

Som alla stolta mammor vill jag gärna visa upp något fint som mitt barn har gjort. Här är en dikt om levain och baguette som Max skrev i skolan en gång. Den värmer både bagarsjälen och modershjärtat. Notera hur fint han knyter ihop säcken i slutet.

4 reaktioner på ”Bullmamman

  1. Man kan ju undra vilket som är bäst? En trött mamma som är lycklig för att hon uppfyller sina drömmar, eller en alltid närvarande mamma som är bitter över att hon inte får uppfylla sina drömmar. Jag vet vad jag tycker. Lycka lyser alltid igenom, precis som bitterhet, men lycka har ett mycket trevligare sken.

  2. Hej på Er! Så glad jag blev när jag fick se fotot av Max och Myra, lika söta och gulliga. Jag blev också glad när jag öppnade GP på morgonen och fick läsa om dig Sara. Gläds med dig och familjen att det går så bra. Kramar till er alla..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s