Helgkurs in Solhaga – Aprikos & Hasselnöt

Nu har jag precis vinkat hejdå till elva fantastiska kursdeltagare som har varit här på fortsättningskurs hela helgen. Så roligt vi har haft! Bland annat fick de jobba i grupp och skriva egna recept. Det är alltid lurigt första gången man bakar ett nytt bröd, det krävs ofta några gånger för att man ska hitta fram till det perfekta. Men det gick jättebra för allihop, vi hade kunnat öppna butiken och sälja deras alster med stolthet. Därför tänkte jag presentera de bröd vi bakade nu under den kommande veckan.

Hela gänget: Jag, Rebecka Unosson, Gudrun Broddesson, Lena Wendel, Alexandra Zazzi, Marie Baaz, Caroline Heimdahl, Liv Erlandsson, Stina Ryttberg, Therese Wester, Kikki Johansson och Katarina Sibelius. 

Vi började med levainpizza till lunch, innan vi gav oss på att baka levain och baguetter. Därefter fick alla blanda sina egna degar och vi hann precis slå upp allting för kyljäsning innan det var dags att gå hem och äta middag.

Efter frukost nästa dag var det dags för avbak. Mycket spännande! Första receptet ut i den här lilla serien får bli Alexandra Zazzis och Lena Wendels bröd med aprikoser och rostade hasselnötter. Riktigt gott blev det.

Aprikos & Hasselnöt

500 g vatten
700 g vetemjöl special
100 g fint rågmjöl
120 g rågsurdeg
15 g honung
20 g jäst
20 g salt
100 g aprikoser
100 g hasselnötter

Blötlägg aprikoserna i kallt vatten en timme innan du ska blanda degen. Rosta hasselnötterna hårt och gnugga dem så att skalet trillar av.

Blanda vatten, vetemjöl, fint rågmjöl, rågsurdeg, honung och jäst i degblandare på låg hastighet i 8–10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Sila bort vattnet från aprikoserna och blanda ner dem och nötterna på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar à cirka 800 gram. Forma till runda bröd och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med grovt rågmjöl. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Alexandra och Lena var nöjda. Kanske kan man dra ner lite på saltet om man har tänkt att äta det här brödet med en väldigt salt ost till exempel, tyckte Alexandra.

2 reaktioner på ”Helgkurs in Solhaga – Aprikos & Hasselnöt

  1. Härligt! Vilken trevlig grej med bakkurs. Det skulle jag vilja gå på också. Blir det fler kurser framöver och kommer det i så fall någon lämplig kurs för en relativ nybörjare inom området?

Kommentarer inaktiverade.