Jag vill också bli en gammel dansk

Jo, jag vet att jag lovade fler blogginlägg från kursen, och det kommer. Men höstlovet fick ta plats i stället och vi drog iväg till mitt andra hemland Danmark. Till mormor Hanna i Allerød norr om Köpenhamn, där trygghet och harmoni manifesteras i en rad fysiska företeelser på matbordet. Fiskefilet med remoulade, Lammeculotte (en styckning av lamm som inte finns att få i Sverige), och givetvis har varje familjemedlem sin egen personliga temugg och servettring.

Mormor är nu åttiosex år gammal men springer fortfarande runt som ett jehu trots att vi försöker få henne att sitta ner. En av hemligheterna bakom hennes goda hälsa är enligt henne själv den lille morgendram. Man säger godmorgon och sveper ett litet glas med något starkt, i morse blev det Gammel Dansk. Detta har varit hennes morgontradition i 26 år nu. Hon hade nämligen bestämt sig för att börja när hon fyllde 60, och hon har hållit benhårt på det sedan dess. Hon säger att det sätter fart på livsandarna och blodomloppet. Medan jag sitter här vid datorn slamrar hon med frukostdisken, plockar upp lego från golvet och dukar fram lunchtallrikar, bäst att ha allting i ordning och förberett. Jag hoppas verkligen att jag blir precis likadan.

Till frukost får vi alltid Aggisbollar, det enda hembakta bröd som morfar Svend tyckte dög tillräckligt bra (han var ju bagarson och hade vissa krav). Bollarna är uppkallade efter kvinnan som uppfann dem och som var god vän med mina morföräldrar. De bygger på en ganska lös deg, vilket ger ett bubbligt och segt inkråm.

Nu när jag tänker efter inser jag att Aggisbollarna faktiskt är det enda bröd vi bakade hemma när jag växte upp. Å andra sidan har det bakats i oändligt stora mängder. Till fester och frukostar, och receptet har spridits vida i bekantskapskretsen. Det här är inte originalreceptet, utan min egen variant som bygger på vad jag har lärt mig om bakning de senaste åren:

Aggis bollar
6 dl kallt vatten
20 g jäst
1 tsk honung
2 tsk havssalt
750–800 g vetemjöl

Gör så här

Rör ihop vatten, jäst, honung och mjöl i en bunke och låt stå i 20 minuter. Tillsätt sedan saltet och rör om ordentligt. Det är viktigt att degen är lagom lös, den ska inte vara flytande, men inte heller för fast. Originalreceptet säger 800 g mjöl, men mormor tycker att 750 g är lagom. Du kan pröva dig fram.

Låt degen jäsa upp, troligtvis tar det ett par timmar. Klicka ut på plåtar med bakplåtspapper. Var noga med att inte lägga bollarna för tätt, de blir inte alls lika goda om de jäser ihop. Låt jäsa lite till medan ugnen blir varm.

Baka till fin ljusbrun färg i cirka 12–15 minuter i 250°C. Spruta in vatten precis när du sätter in dem.

Allra bäst blir aggisbollarna om man äter dem färska, eller fryser in dem och sedan tinar i ugn så att de får krispig skorpa.

En annan viktig tradition på Danmarksresan: Louisiana. Nu med stor utställning av självporträtt. Jag och Myra gjorde ett eget i spegeln på väg in i utställningen.

Fredagsvin med kusin Christian. Vi planerade julen som ska firas på släktresidenset Värpatorp i Skåne. Ursäkta det jobbiga tadaa-filtret på bilden, det kändes som en bra idé igår.

Bakom kulisserna. Ante mejlade mig just en bild som han tog alldeles nyss där jag sitter djupt koncentrerad i bloggbubblan. Ses snart igen!

En reaktion på ”Jag vill också bli en gammel dansk

  1. Hanna och aggis, flickor och dram.
    Vi tror att vi lever, vi plågas av skam.
    En GT i solen, en ciggis i smyg,
    Vår tid är så kort, blott Orlandos var dryg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s