Julbröd med tranbär i amarone

Dags att stänga Solhaga Stenugnsbageri för det här året. I morgon har vi öppet, fast bara för uthämtning av beställningar. Varenda bröd är bokat, så här kommer receptet till er som alltså får baka julbrödet själva. Det här är ett samarbete med Robert Sumberaz och hans företag Osteria, som importerar fantastiskt fina viner och grappa från Istrien där han är född. Våra vägar korsades för att vi har gått hos samma karriärcoach, och därigenom hittat fram till nya meningar med livet. Till exempel Pegrandi Amarone della Valpolicella Classico (nr 79078 på Systembolaget).

Tranbär i amarone

150 g tranbär
en skvätt amarone så att det täcker bären

Dag 1: Poolish
5 g jäst
250 g vatten
250 g vetemjöl
Blanda, plasta över och låt stå till nästa dag, det tar 12–16 timmar ungefär. Den ska vara riktigt bubblig. Man ser på en poolish att den är färdig när den börjar sjunka lite i mitten.

Dag 2
500 g vatten
700 g vetemjöl
75 g oblandad rågsikt eller fint rågmjöl
100 g grovt rågmjöl
10 g jäst
28 g salt

Häll vinet över tranbären så att det täcker precis. Låt stå i blöt över natten.

Sila bort vinet från bären och använd det som degvätska. Fyll på med vatten tills du har 250 g degvätska totalt. Knåda allt utom salt och bär i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Tillsätt bären allra sist på långsam hastighet ett par minuter.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till limpor med spets och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med vetemjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande och gör ett snitt på längden. Vinkla kniven snett, läs här.

Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Skiva upp, bre på med stiltonost och drick upp resten av vinet till.

Till och med Myra har förstått det här med gott vin fast hon bara är sju år. Här har hon ritat av mig och Sofia the Star när vi var i Stockholm på teaterresa häromveckan. På bordet står en bag in box med texten ”vin bäst”. Det kan mycket väl vara amarone i den boxen.

Så här fin var hon till julavslutningen i fredags, i klänningen som mamma sydde till mig när jag var liten.

Julbubbel och avslutning i bageriet i eftermiddags efter året sista storstädning. Jag, Mathilda, Moa, hennes syster Elin som ryckte in och hjälte till, samt Tilda.

Jag fick en jättefin julklapp av mina fantastiska tjejer, med stjärnanis på paketet. Presentkort på Asia Spa i Varberg. Lugn och ro, precis som jag har önskat mig. Tack!<3

Och en vacker julros fick jag också. En av mina absoluta favoritblommor faktiskt. Den ska ner i jorden så snart det blir tö, vid sidan av de andra av samma sort som redan bor i rabatten framför bageriet.

Nu ska jag lägga mig i badet och vila upp mig inför avbaket i morgon. Bäst att vara skärpt så att ingenting blir bränt, det vore ju rena katastrofen om inte alla som har beställt fick bröd på bordet till jul.

 

3 reaktioner på ”Julbröd med tranbär i amarone

  1. Receptet känns som en blandning av två recept, eller fattas det något i utförandet kanske?
    Önskar dig en trevlig jul och nyår.

  2. Oj, slarv! Den första delen ska vara en poolish. Nu har jag rättat! Huvudet har redan gått på semester….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s