Ost & paprika och en viktig flytt

Nu är  jag på allvar tillbaka från min tre veckor långa semester. Det har varit helt fantastiskt, för så länge har jag inte varit ledig i sträck på mer än två år. Jag har bara jobbat pyttelite och lyckats samla på mig massor av kraft och energi. Därmed har det blivit dags för årets första helgbröd – ett ljust poolishbröd med paprika och rikliga mängder ost. Ät det med smör och en god salami.

Dag 1 – poolish
250 g vatten
250 g vetemjöl
5 g jäst
Blanda, plasta över och låt stå till nästa dag, det tar 12–16 timmar ungefär. Den ska vara riktigt bubblig. Man ser på en poolish att den är färdig när den börjar sjunka lite i mitten. Du kan ta mer om du vill att poolishen ska bli klar på några timmar, 20 g går bra.
Glöm inte mata vetesurdeg till bortgörningen.

Dag 2 – bortgörning
500 g vatten
150 g vetesurdeg
850 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
10 g jäst
30 g salt
80 g paprikasallad på burk
200 g ostkuber, gärna någon stark och smakrik ost. Jag tog Boxholms lagrade gräddost.

Knåda allt utom salt, paprika och ost i degblandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Tillsätt avrunnen paprika och ostkuber allra sist på låg hastighet ett par minuter. Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden.

Dela degen i tre bitar och forma till avlånga bröd. Jag tog en strimla av en grillad paprika (finns på burk) och lade i skarven som dekoration. Lägg med skarven neråt i korg som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°, gärna med baksten eller plåt inne. Vänd upp bröden på en bricka med bakplåtspapper, motsvarande den yta du har i ugnen. Skjutsa in hela pappret med bröden rakt in på stenen eller plåten samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Jag tycker själv att det har varit ganska lugnt på sistone, men när jag tittar igenom senaste tidens bilder kan jag tydligt se att det har hänt en hel del ändå.

I lördags fyllde jag 39 år, och blev firad av mina syskon Kaspar och Susanna samt några andra kära som jag räknar till min närmaste familj (fast utan barn den här gången). Det blev middag på Hello Monkey på Linnégatan i Göteborg och sedan en runda med drinkar på Lilla Linné och sedan Byns Bistro.

Söndagmiddag på Solhaga med Mikael Jidenholm från Ugglarps Grönt. Det bubblar av planer och idéer för det kommande året.

Mikael hade med sig en massa gott som vanligt. Vi gjorde endivesallad med blodapelsin, fetaost och valnötter.

Och till salladen provade vi olika typer av skott. Rädisa, serrapta och längst fram späda popcornskott med fin sötma, odlade i mörker. Inte så konstigt att fyra av sex finalister i Årets Kock har angett Mikael som sin favoritbonde.

I tisdags ordnade jag en liten tillställning i bageriet för skolledare från Gislaveds kommun. Först bakkurs, sedan en god middag med egna pizzor. Mycket trevligt och festligt!

Onsdag i vintersolen på Hushållningssällskapet, Lilla Böslid. Jag och min mentor Birgitta Henning åkte dit för att berätta om vårt samarbete för ett gäng mentorer och adepter från ALMIs mentorprogram. Det var nämligen precis så vi träffades, för två och ett halvt år sedan när jag började planera mitt bageri. Jag gick med i mentorprogrammet, Birgitta tog mig under sina vingar och har sedan dess varit en av mina viktigaste personer.

Och idag firade Emma, Moa, Ante och jag att Solhagas huvudkontor har flyttat. Från vårt hem upp på bageriets vindsvåning. Detta var ett av de viktigaste besluten på konferensen i Barecelona – att det var dags för vår baby att flytta hemifrån. Det är helt enkelt det enda sättet att dra något slags vettig gräns mellan jobbet och familjelivet. Så idag har jag burit och släpat, flyttat om bland kartonger, bakformar, brödpåsar och bokföringspärmar. Nu sitter jag och bloggar från mitt lilla skrivbord vid fönstret. Jag kan titta ut och ner mot köksfönstret där Ante står och lagar kycklingsoppa. Jag tror att den är färdig, så jag packar ihop och går hem från jobbet nu. Ses snart igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s