Frukostlycka med sesam

Efter provbak i går morse vid frukosten:
Myra (med munnen full av macka): Mamma, är det här baguettebröd?
Jag: Nej, det är veckans bröd, Sesam heter det.
*en lång paus*
Myra: Mamma, du behöver aldrig mer baka något annat bröd än det här.

Sesam
600 g vatten
840 g vetemjöl extra
180 g grahamsmjöl (vi använder Halländskt Lantvete fullkorn från Limabacka kvarn)
360 g vetesurdeg
15 g honung
10 g sesamolja
10 g jäst
27 g salt
30 g sesamfrön

Blanda allt utom salt och sesamfrön i cirka 8 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Lägg i fröna allra sist och kör ett par minuter så att det blandas in.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar på cirka 700 gram styck. Rundriv, och spraya den  släta sidan med vatten, doppa sedan i sesamfrön och lägg brödet med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör tre raka snitt som ett S (eller ett spegelvänt Z)  och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

För övrigt har de senaste dagarna mest handlat om sötsaker:

Vi firade lillkusin Lo som fyllde fyra, i min bror Kaspars nyinköpta jättestora hus i Göteborg. Därav formeln. Lo hade önskat sig många blommor på tårtan, så Moa passade på att lära mig några konditorknep för att få till dem. Det blev ett toppenkalas, och alla som ville fick rosen.

Moa och jag hade kakfabrik i måndags och bakade hur mycket kakor som helst. Den här veckan är det premiär på Solhagas lyxpåse med sju sorters kakor.

 

6 reaktioner på ”Frukostlycka med sesam

 1. Tänker mig sju sorters kakor under en dag på sängen. Ovanpå överkast och kuddhav. Ser också en ros. Nej, två.

 2. Hej Sara!
  Bakade Sesam idag & kan bara hålla med Myra. Såååå gott! Verkligen lycka! Längtar till morgondagens frukost :-)
  Hälsningar Marléne i Västerås

 3. Det var ett riktigt gott bröd! Hade inte graham och tog skrädmjöl istället, och vid andra tillfället tog jag oliv i stället för sesamolja eftersom barn 1 är väldigt känslig för nya smaker. Rolig konsistens på degen, kan det vara detta som kallas för en ”styv” deg?
  Tack för att du delar med dig!

  /Anna

  1. Hej Anna, vad kul att det blev bra! Degarna kan få väldigt olika konsistens beroende på vilket mjöl man använder. Styv deg ger ofta ett lite tätare inkråm, medan en vek deg kan bli luftigare om man är noga med att vika den ordentligt och inte överjäsa. Testa att variera vattenmängden på samma recept så märker du skillnaden!

 4. Tack för alla goda recept! Min son tycker som Myra, det behövs inga andra recept:))

 5. Men Sara! Vilket gott bröd! Bakade det igår och det har aldrig varit så svårt att vänta på att ett bröd ska svalna! Otroligt gott frukostbröd men den där lite nötiga smaken och en fantastisk skorpa. Tack för detta recept, vilken skönhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s