Johan Sörbergs Suomi

suomi_9914

Jag har precis kommit hem efter två dagar på Kustbageriet i Varberg och en träff med vårt lilla brödraskap av halländska hantverksbagare. Den här gången hade vi Johan Sörberg som kursledare, och temat var svenska bröd. Förutom det här då, som är finskt.

niklas_johan_9876

Här har vi Niklas, som driver Kustbageriet, och Johan som numera har lämnat den dagliga verksamheten på Riddarbageriet för att göra en massa andra saker istället. Bland annat är han coach för det svenska bagarlandslaget och därför fick vi baka några av de bröd som det tävlades med i Paris 2012 då Sverige kom på fjärdeplats.

För mig var det lite som att sluta cirkeln att träffa Johan igen, det var nämligen på Riddarbageriet som jag gjorde kanske mitt livs viktigaste reportage 2006, innan det ens fanns något som hette surdegstrenden. Inte så viktigt för någon annan kanske, men för mig som började baka efteråt. Det var ju början till allt det här. Under en hel natt fick jag vara med i det minimala bageriet, och blev så otroligt inspirerad. Redan då pratade han om att han trodde att vi i framtiden skulle gå tillbaka till ursprunget och börja äta mer grova bröd.

josefin_moa_sara_9904

Josefin, Moa och jag efter avbaket. Sammanlagt bakade vi nio olika bröd, varav flera kommer att dyka upp framöver både på Solhaga och här på bloggen. Vi börjar med Johans egen favorit, det finska rågbrödet.

Suomi – finskt rågbröd

Dag 1 – skållning
100 g vatten
65 g klippt råg
Koka upp vattnet och slå det över den klippta rågen. Plasta över och låt stå till nästa dag. Glöm inte mata rågsurdeg.

Dag 2 – bortgörning
750 g rågsurdeg
125 g vatten
340 g fint rågmjöl
140 g vetemjöl
23 g salt
15 g honung

Kör allting i blandare i cirka 30 minuter, degen ska vara 28-30°. Låt jäsa i bunken i ett par timmar.

Dela i två bitar på cirka 800 g, rundriv så gott det går (kladdig deg), och gör dem gärna så höga du kan. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och strö fint rågmjöl över. Under jäsningen sjunker de, så tänk på mellanrummet.

När de har jäst i ett par timmar och man kan se en fin krackelering ovanpå, sätt in bröden i ugnen på 275° och spruta in rikligt med vatten. Sänk till 190° och baka i cirka 45 minuter eller till en innertemperatur på 98°.

När bröden har svalnat, plasta gärna in dem. De bör mogna till nästa dag innan du äter dem. Inte alls tokigt med bara smör på, eller med fin lufttorkad skinka eller en god leverpastej.

johan_kurs_9839

Josefin, Gustav, Moa, Johan, Niklas, Patrik, Annsi och Katarina.

kustbageriet_mackor_9909

Jag orkade inte laga någon middag när jag kom hem, men vem behöver egentligen ställa sig vid spisen när man kan fixa mackor av den här kalibern?

 

 

En reaktion på ”Johan Sörbergs Suomi

  1. Vilka träffar ni har, låter riktigt kul och lärorikt!

    Jag får inte till surdeg, glömmer den alltid. Har lagt ner det helt nu. Borde kanske göra ett nytt försök…

    Kram Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s