Bulle med karamelliserad äppelsylt

appelbulle

Om man börjar tröttna på semlorna finns det annat gott man kan göra av den släta bullen. Till exempel fylla den med en ljuvlig karamelliserad äppelsylt.

Karamelliserad äppelsylt med vanilj
400 g socker
150 g vatten

1/4 vaniljstång av bra kvalitet, gärna Tahitivanilj
750 g äpplen i tärningar
1/2 citron
25 g smör

Lös upp sockret i vattnet, skrapa ur vaniljstången och lägg i. Koka till gyllenbrun färg.
Lägg i äpplen och citronsaft och koka till syltprov (låt lite sylt svalna på en tallrik, och dra med en sked i mitten av klicken. Färdigkokt sylt ska inte flyta ihop). Rör ner det mjuka smöret.

Vetedeg
500 g kall standardmjölk
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g socker
200 g mjukt smör
75 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma

Lös jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin 15–20 minuter, eventuellt längre om det behövs. Det är viktigt att degen är elastisk.

Dela degen i bitar om 60–80 gram. Täck gärna över dem med en duk så att de inte torkar. Rulla varje bit till en slät och spänstig liten kula med skarven neråt.

Nu kan du frysa bullarna och jäsa upp dem vid ett senare tillfälle (de håller i frysen i några dagar, sedan tappar de jäskraften). Eller också kan du låta dem stå framme på plåtar med bakplåtspapper i rumstemperatur tills de har dubblat sin storlek. De ska kännas lätta när du petar på dem. Men det är viktigt att du inte överjäser dem om du ska lyckas fylla dem med sylt utan att de pöser ihop.

Pensla bullarna med ägg. Fyll en sprits med rundtyll med äppelsylt. Med en bestämd rörelse, tryck ner spritsen i mitten på bullen och kläm ner en rejäl klick sylt.

Strö över mandelspån och pärlsocker och baka i 240° i 5–8 minuter eller till lagom färg.

För övrigt är allting fint förutom att det kanske är lite väl långa arbetsdagar just nu. Allt måste ju vara på plats när vi åker iväg till jättemässan Passion för Mat i Göteborg nästa helg. Den senaste veckan har frukt och ostar fått ligga och dra i grappa och amarone, i går satte jag degarna.

experiment_0204

flickornalundgren_0208

Plötsligt fick jag trevligt spontanbesök av några branschkollegor, som driver anrika Flickorna Lundgren på Skäret. Mera sånt! Här har vi Gunilla Andersson, Mats Fejne, Ann-Lie Brattås och Ronny Andersson.

robertsumberaz

Och idag kom Robert SumberazOsteria förbi för att provsmaka experimentbröden inför mässan och välja ut vilket vi ska satsa på. Två av fyra varianter var riktigt fina. Tyvärr kom grappasmaken inte riktigt fram i brödet, men ostbitarna marinerade i grappa var en riktig höjdare att äta rakt upp och ner. Starkt som tusan, jag blev nästan lite glad i hatten efter några bitar.

Vi bestämde oss slutligen för det lite grövre brödet med frukt marinerad i amarone, det tar vi med till mässan. Fruktansvärt gott! Recept får ni nästa vecka.

 

8 reaktioner på ”Bulle med karamelliserad äppelsylt

  1. Här sitter jag o läser bilagan om Passion för mat, glad blir jag när jag hittade monter 417, där finns ju mitt favoritbageri!

    1. Jag brukar ta fasta och syrliga äpplen, till exempel Ingrid Marie eller Royal Gala. Då blir det lite syra i kontrast till det söta.

  2. I dag köpte jag era ljuvligt goda toscabullar och toscakakor. De är verkligen de godaste jag smakat.
    Ni är i särklass bäst!
    Helén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s