Rostade frön

rostadefron_0226

Förra veckan var det sportlov här i Halland och läge för ett riktigt grovt och mättande bröd till utflyktsmackorna. Så hade jag tänkt iallafall. Som inspiration använde jag ett av recepten från Johan Sörberg-kursen.

Men något måste ha blivit seriöst fel, antingen i receptet eller när vi räknade om det. För när jag väl stod där framför blandaren i onsdags morse insåg jag att det omöjligt kan bli en deg med 6 liter vatten, 6 kilo rågsur, 7 kilo mjöl och lite annat. Så jag började med att skippa hälften av vattnet, men inte hjälpte det. Det blev ett sorgligt klibb i blandaren, jag tog bort hälften och improviserade tills det blev en deg. Alltid lite lurigt, eftersom man också måste räkna om saltmängden efter hur mycket mjöl man tillsätter. Till slut fick jag ihop ett bröd, men receptet har jag ingen aning om.

Så till nästa dag skrev jag ett eget:

500 g vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
1000 g vetemjöl
15 g mörk malt (kan uteslutas)
15 g honung
25 g salt
50 g rostade solrosfrön
50 grostade sesamfrön
50 g rostade pumpafrön
50 g linfrön
fröblandning att doppa i

Allra godast och mest smak får man med rostade frön. Lägg dem i långpanna i 200° i några minuter, inte för hårt. Låt dem svalna.

Knåda allt utom frön i cirka 10–15 minuter. Tillsätt fröna på långsam hastighet ett par minuter.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma sedan till limpor, spraya skarven med vatten och doppa i en blandning av frön (dessa behöver inte rostas). Lägg med skarven neråt i duk som du mjölar lite lätt med vetemjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande.

Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka 30 minuter.

sara_solhaga_2944Annars har jag tagit det så lugnt som det bara går den här helgen, för den som kommer blir helt fantastiskt intensiv. På fredag ska jag och Moa lämna moderskeppet och resa till Göteborg och Passion för mat tillsammans med Berte Qvarn. Vi ska baka rekordmycket bröd eftersom det ska räcka till butiken på Solhaga, Laxbutiken och di Mare också. Men å, vad roligt det här ska bli! Hela Eriksbergshallen fylld med massor av god mat och engagerade människor, öppen för alla som gillar att laga mat. Gå in på www.passionformat.se och kolla. Hoppas vi ses där, i monter 417!

Öppettider Passion för mat, Eriksbergshallen
Fredag 1 mars: 10 – 19
Lördag 2 mars: 9.30 – 18
Söndag 3 mars: 10 – 17

En reaktion på ”Rostade frön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s