Fruktbröd med amarone

frukt_amarone_0230

Nu börjar jag lite smått hämta mig från helgens äventyr, den stora mässan Passion för mat i Göteborg. Moa och jag var där i tre dagar tillsammans med Martin, Lovisa och Matilda från Berte Qvarn. Det var fantastiskt, med så många bra utställare och nästan 12 000 besökare. Alla som hälsade på i vår monter var fantastiskt trevliga, förutom en enda som kom fram och förkunnade högt och tydligt att surdegsbröd är äckligt. Varför säger man sånt? Även om man tycker det?

Här är brödet som vi hade tagit fram speciellt för mässan, ett samarbete med Robert Sumberaz och Osteria. Han importerar nämligen finaste amarone och grappa från Istrien (region som ligger både i Italien och Kroatien) där han är född.

Jag lät frukten ligga i vinet i flera dagar tills det är helt absorberat. På så sätt får man ett fruktbröd där både sötman i frukten och syran i vinet kommer fram, perfekt till ostbricka. Jag kan lova att det inte är äckligt!

Blötläggning
75 g gula russin
75 g mörka russin
75 g torkade aprikoser
250 g amarone, eller något annat trevligt rött vin
Låt frukten ligga några dagar i vinet tills det har sugits upp.

Degen
500 g vatten
700 g vetemjöl
200 g fullkornsdinkel
200 rågsurdeg
10 g jäst
20 g salt
75 g valnötter
75 g hasselnötter

Sila bort eventuellt vin från frukten, och använd det gärna som degvätska. Ta isåfall bort motsvarande mängd vatten.
Blanda på låg hastighet i 10 minuter utan salt, frukt och nötter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Blanda i nötter och frukt med amarone och allt. Låt degen vila i 120 minuter, vik ihop den en gång under tiden. Dela i bitar på cirka 500 gram. Forma till bröd, rulla i vetemjöl och låt jäsa över natten i kyl. Sätt in bröden på 275° i 5 minuter, spruta in vatten samtidigt. Sänk sedan värmen till 230° och grädda totalt i ca 30 minuter.

passionformat_monter_0275

Temat för vår monter var Från ax till limpa i Slöinge. Martin Carlsson från Berte Qvarn fick prata med massor av intresserade och kunniga hemmabagare.

patrickpalmdahl_0280

Vi hade bakat kavring till Katja och Patrik Palmdahls helt fantastiska avsmakningsmeny, som bestod av massor av gott från mässans utställare:

 • Röding, kavring & krispiga  grönsaker
 • Hjortytterfilé med szechuanpeppar, Merlovinaigrette & rosmarinstekt äpple
 • Paj med Bleu de Chévre samt päronmarmelad samt
 • Mjölkchokladcreme med apelsin- & lakritsbakade rabarber

avsmakningsmeny_0285

Och här har ni receptet:

Röding, kavring & krispiga  grönsaker
4 port

4 tunna skivor kavring (receptet har ni här)

Färskoströra
100 g varmrökt röding, rensad och klar –  Scandinavian Silver Eel
50 g färskost
1/2 dl grädde
Salt och svartpeppar

Citronette
2-3 tsk olivolja ekologisk gourmeolja – Bustamante Promotions
1 tsk citronjuice
1/2 tsk honung

Krispiga grönsaker
1 lila morot, tunt hyvlad  – Olsegården
3 rädisor, tunt hyvlade  – Olsegården

Dekoration
1 tsk rostade fänkålsfrö
Ärtskott eller kryddkrasse  – Olsegården
Dill – Olsegården

Rosta tunt skurna skivor av kavring.
Rör ihop röding, färskost och grädde. Smaka ev av med lite salt och nykvarnad svartpeppar.
Vispa ihop ingredienserna till vinaigretten och smaka av.
Lägg morot och rädisa i iskallt vatten 10 minuter för att bli riktigt krispiga.
Servera rostad kavring med rödingröra, grönsaker och ärtskott. Toppa med lite fänkålsfrö och droppa över citronette.

robertsumberaz_0283

Nytt för årets mässa var att man kunde köpa sig ett vinglas och gå runt till de olika vinimportörerna och prova. På väg tillbaka till vår monter passerade jag Robert Sumberaz som tyckte att jag borde dricka en fin Pinot Gris till avsmakningsmenyn. Hur kan man säga nej till ett sådant erbjudande?

passionformat_maten_0290 (kopia)

Och när mässan stängde klockan fem på söndag eftermiddag tog Moa och jag en av stickvagnarna och rullade runt bland alla utställare, delade ut bröd till höger och vänster och fick massor av gott tillbaka. Här är jag och Jonas Wickstrand på Öckerö Fisk, som försåg oss med finaste fiskpaté, räkor och lax. Nu behöver vi inte handla på ett tag, för i skafferiet har vi numera även grappamarinerad lax, meloner, skinka, paté, falukorv, wienerkorv, äppelmust, oliver, lakrits, franska desserter, nötter, diverse viner samt otaliga varianter på såser från Erik Lallerstedt. Och lite till.

bard_ralf_3019

Veckan fortsatte i samma intensiva tempo med bakning för min del både måndag och tisdag. Och på onsdagen var det dags för den årliga Näringslivsdagen i Falkenberg, som ju blev årets tillväxtkommun 2012. Tur att jag anmälde mig tidigt, det innebar nämligen en plats på rad två, precis bakom Alexander Bard (skalligt huvud, rutig skjorta), som var en av dagens talare. Det var för övrigt riktigt bra program, och inte mindre än 650 deltagare. Heja Falkenberg, säger jag.

Och samma kväll hade vi årsmöte med Kulinarisk Resa genom Halland, där jag sitter med i styrelsen. Vi samlades hos  Ralf Tebaay på Gudmundsgården för att dela ut kartongvis med årets karta som i sin tur ska spridas av respektive företag. I år är vi 49 stycken. På bilden till höger är det Ralf som ger oss en liten föreläsning om livet på gården. På grund av den dåliga bildkvaliteten syns det tyvärr inte att han håller i en grå gummigris som säger oink oink när han klämmer på den. Det är något av hans signum att använda sig av dylika både bakom disken och när han föreläser, och det muntrar upp.

 

4 reaktioner på ”Fruktbröd med amarone

 1. Inte behöver man prata om det inte tycker om…det fanns ju så mycket på mässan han kunde pratat om istället..ni hade en jättehärlig monter, jag var där på söndagen o gott om människor flockades runt de goda bröden. Jag provsmakade på ett par stycken goda bröd med aprikoser o med nötter i. Suveränt gott. Tyvärr fick jag inte hälsat på dig men jag säger Hej hej här istället o förr eller senare tittat jag in i Slöinge igen =)

 2. Heja heja Sara vill jag bara ropa varje gång jag är inne här. Du är så bra! Vilket Solhaga-längt jag har… Jobbar du idag? Massa kramar fr Prästgården!

 3. Hej,

  Stämmer det verkligen med bara 250g vatten? Gjorde denna och reflekterade inte över att det var lite vatten, men det blev nästan smuldeg av alltihop. Fick späda med ganska mycket vatten efteråt men det blev inte så lyckat då det blev små hårda degklumpar i degen.

  1. Hej Marcus, det stämmer att det är för lite vatten, jag har dubblat till 500 g som det var i mitt originalrecept. Ursäkta misstaget, hoppas det blir bra nästa gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s