Passion för mat och Slöinge

Idag har jag farit runt som en tok och fixat allt möjligt inför Passion för Mat som drar igång imorgon i Eriksbergshallen i Göteborg, allt medan Moa, Linnéa, Annsi och Emma har slitit hårt här hemma med allt som skulle bakas. Solhaga Stenugnsbageri och Berte Qvarn ska dela monter på mässan, och där tänkte vi berätta historien den här lilla byn. Sälja mjöl, bröd, bakprylar och visa hur vi bakar.

sloingerundan2013_0255

Här är årets version av Slöingerundan som jag hämtade på tryckeret idag. Rundan har numera utökats från 14 till 25 prickar på en karta som har bara ett par kilometers radie. Här bor knappt 1000 invånare. Små prickar är det, men drivkraften bakom varje litet ställe är enorm. Är det någon därute som har lust att bli mathantverkare är det bara att slå sig ner här i detta kluster av företagsamma människor. Många blir starka ihop, det var tydligt förra sommaren då vi gav ut kartan för första gången och besökare strömmade till som aldrig förr.

När jag och min familj flyttade till hit för några år sedan rynkade många på näsan och frågade vad i allsin dar vi skulle i den där hålan att göra. Vi fattade ingenting, här är ju fantastiskt, eller? Nuförtiden pratas det om Slöinge på ett helt annat sätt, en del  jämför andan som finns här med Gnosjö. Här är texten om Slöinge hämtad direkt från kartan, för er som aldrig hört talas om denna underbara halländska håla.

Slöinge. Många undrar var namnet kommer ifrån, och det vet man inte helt säkert. Det kan härstamma från släktnamnet ”Slödhinger” som förekommer på runstenar. Här i trakterna kring Suseån har människor bott troligvtis redan på stenåldern. För några år sedan fann man lämningar av Nordens äldsta säkert daterade byggnad här – en hövdingagård från 710 e. Kr. Här finns också Sveriges äldsta familjeföretag Berte Qvarn, som drivits av samma familj sedan 1569.

Det moderna Slöinge byggdes kring järnvägen och riksvägen, med jordbruk, hantverk och småindustri som främsta näring. Under den idylliska ytan sjuder en entreprenörsanda som håller samhället levande. Slöingerundan är egentligen ingenting vi själva har hittat på, det är våra besökare som har gett oss namnet. Med den här kartan vill vi hälsa välkomna till Slöinge och visa er det bästa vi har.

Ladda hem kartan här. Och kom och träffa oss på Passion för Mat!

Fredag 1 mars: 10 – 19
Lördag  2 mars:  9.30 – 18
Söndag 3 mars:  10 – 17

solhagamonter_0250

Vi ses imorgon!

 

 

En reaktion på ”Passion för mat och Slöinge

  1. Hej Sara,

    Vilken toppensite du har! Jag blir så inspirerad!

    Jag har en fundering, i ett inlägg visar du pizzor ni gjort – de ser helt fantastiska ut, hur gör man själva botten?

    Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s