Medelhavsbröd med soltorkad tomat och timjan

medelhavsbrod

Det närmar sig påsk och här på Solhaga pågår förberedelserna för fullt. Jag ska strax ner i källaren och leta efter halmtuppen och sedan upp på vinden och se om de handmålade påskäggen har överlevt turerna fram och tillbaka i flyttlådor. Men först kommer här receptet på ett bröd som vår praktikant Linnea hittade på som helgbröd för ett par veckor sedan. Det kan bli väldigt gott till all den goda påskmaten.

linnea_0347

Linnea pluggar till bagare och konditor i Falkenberg, och ska vara hos oss två dagar i veckan nu under hela våren.

Steg 1: Levain
200 g vatten
60 g aktiv vetesurdeg, den ska vara riktigt bubblig och med skum på ytan
360 g vetemjöl special

Blanda i 5 minuter på långsam hastighet i maskin. Lägg i en liten inoljad plastlåda, då kan du också se från sidan om det är någon aktivitet i degen. Låt den stå framme och jäsa upp, i bageriet tar det 4–6 timmar i 24° rumstemperatur. Levainen är färdig när den buktar uppåt, men har börjat sjunka något på mitten.

Steg 2: degen

500 g vatten
900 g vetemjöl
150 g grovt rågmjöl
250 g levain
28 g salt
10 g torkad timjan
100 g soltorkade tomater i olja

Blanda allt utom salt i degblandare på låg hastighet i 8–10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Allra sist tillsätter du timjan och soltorkade tomater på låg hastighet ett par minuter. Låt gärna lite av oljan som tomaterna ligger i följa med också.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma till runda bröd och lägg med skarven ner på en mjölad bricka eller handduk. Kläm inte ihop skarven för hårt, då finns risken att de inte spricker snyggt. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter.

pelargonprojekt_0476

För övrigt längtar jag så mycket efter våren att jag var tvungen att dra igång ett projekt som går ut på att föröka pelargonerna jag köpte av Svenska Pelargonsällskapet förra påsken. Håll tummarna för att sticklingarna tar sig, till sommaren ska det prunka i varenda fönster har jag tänkt. Och imorgon ska jag köpa påskliljor. Hoppas verkligen att de överlever kylan i krukorna utanför bageriet.

paskagg

Se vilka fina chokladägg med konfekt som Gustav och Moa gjorde i veckan. Det blir helt säkert en god påsk i år också.

nikolaikoren_0048

Vi har inte bara bakat den här veckan. Vi har sjungt ett requiem också, för det hör ju också påsken till. Moa och jag gick med i Halmstad Oriatoriekör efter jul, och i helgen var det konsert i Nikolaikyrkan med orkester och solister. Vi sjöng Requiem av Karl Jenkins, helt makalös musik som man kan leta upp på Spotify om man vill komma i den rätta påskstämningen.

4 reaktioner på ”Medelhavsbröd med soltorkad tomat och timjan

  1. Kommer medelhavsbrödet med soltorkade tomater och timjan finnas att köpa på onsdag, torsdag denna veckan?

    1. Hej Lisa, tyvärr, vi hade det bara förra veckan! Så nu får du baka det själv, om du vill ha surdegsgrund så bjuder vi på det, bara att komma hit och hämta! ;)

  2. Synd att jag missade det :) Men det gör inget för jag köpte en otroligt mumsig Levainbaguette m prästost igår. Sedan råkade jag också köpa 2 st kardemummabullar, en till mig och en till sonen, vips så var de borta, innan jag ens hunnit backa ut från parkeringen…. Sonen sa: – Mamma, Denna bullen smakar godare än dina (jag har bakat dessa enligt ditt recept, men ack nej, tydligen icke så bra som era)

    GLAD PÅSK :)

    1. Haha, det är likadant med mina barn… Häromdagen tjatade Max om att få köpa chokladbollar från Delicato när vi var och handlade på Willys. Mitt rungande NEJ måste ha hörts i hela butiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s