Levainbaguette med prästost

levainprastost_0513

Idag började påsken på Solhaga Det har blivit tradition här att baka ett gott ljust bröd med ost till våra stora högtider. När jag körde leveransen till di Mare i Halmstad förra veckan frågade jag Stefan, som driver denna fina lilla butik, om han hade någon intressant ost på lager. Det hade han. Jag fick med mig en jättestor rund prästost på 13,6 kilo hem i bilen. Lagrad i 34 månader och med riktigt fin smak.

Dag 1
Mata vetesurdeg

Dag 2 – Levain
180 g vatten
60 g vetesurdeg
330 g vetemjöl
Blanda i maskin cirka 5 minuter på låg hastighet. Låt jäsa upp ie nlätt inoljad plastlåda, det bör ta 4–6 timmar. Du har nu en levain du kan baka med direkt, eller sätta in i kylen för bak nästa dag.

Dag 3
450 g vatten
820 g vetemjöl
570 g levain från gårdagen
38 g salt
200 g vällagrad prästost i tärningar

Blanda levain, vatten och vetemjöl på låg hastighet i cirka 8 minuter. Om du är osäker på levainens jäskraft, tillsätt några gram jäst. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du in ost på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i fyra bitar. Forma till knubbiga baguetter som du spetsar till i ändarna och lägger med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör en massa snitt på snedden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 20–25 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

baguetter_dimare_0526

I skyltfönstret på di Mare i morse.

halmtuppen_0518

Och hemma på Solhaga var det full fart i butiken, allt sålde slut. Och utanför satt halmtuppen bland påskliljorna och hälsade kunderna välkomna.

 

3 reaktioner på ”Levainbaguette med prästost

  1. Blir helt lyrisk när jag kollar in Solhaga och allt gott ni bakar…
    Får göra mig en tur i sommar…dock lång resa..då jag bor i Säffle i Värmland….
    Men ett perfekt utflyktsmål!
    Hälsningar Gizze

  2. Jag hittar inte mängden Dill i receptet… låter ju för bra för att inte provas till nästan vilken soppa som helst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s