Couronne och mina topp tre lyckopiller

couronne

Det har varit tyst här på bloggen ett tag, man kan säga att livet hakade upp sig lite. Jag behövde helt enkelt en paus för att hämta andan och ta sats. Nu sitter jag här med tusen inlägg i huvudet, och vet inte i vilken ände jag ska börja. Men som Ante sa till Max just idag när han satt och kämpade med en skrivuppgift vid köksbordet – det är bara att få ur sig det första ordet, så rullar det på sedan. Så här kommer det:

Couronne
Det här är en fransk klassiker som vi hade som helgbröd på Solhaga för några veckor sedan. Namnet betyder krona.

600 g vatten
900 g vetemjöl
120 g grovt rågmjöl
400 g vetesurdeg
23 g salt

Knåda allt utom salt i cirka 10 minuter i degblandare. Tillsätt saltet och knåda lite snabbare i några minuter till.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden, eller två gånger med 50 minuter emellan om degen känns lite lös.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma sedan till runda bröd som du låter spänna av på bordet under bakduk i cirka 15 minuter. Gör ett hål i mitten på varje bröd och forma till en krans. Lägg på en bricka eller duk mjölad med vetemjöl blandat med grovt rågmjöl och låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka cirka 40 minuter så att de får rejält med färg och hållbar skorpa.

Men det har verkligen inte bara varit elände med mig den här tiden. Här är min topp-tre-lista över medicin för själen.

champagneprovning_0054

1. Mat och dryck. Vi var på en fantastiskt trevlig champagneprovning hos Victoria och Jonas på Skrea Backe. Jag bakade brytbaguetter kvällen till ära.

romprovning_0057

Dessutom fick vi prova inte mindre än sju sorters rom, serverade av Lisa och Marcus på baguette med gräddfil, rödlök och dill. Sik, sill, och löjrom var mina favoriter.

branschrad_0115

2. Meningsfulla möten. I veckan blev jag inbjuden att vara med i branschrådet för Falkenbergs Gymnasiums livsmedelsprogram och tackade givetvis ja. Numera måste alla utbildningar nämligen ha ett branschråd, för utbyte med näringsliv och politiker. Det var riktigt roligt och intressant och jag kom hem helt uppfylld av inspiration och tankar om framtida projekt. Jag ska hålla mig lugn här ett tag till, men jag har fått idéer i huvudet nu som jag bara inte kan släppa. Tänk om Solhaga Stenugnsbageri bara var ett genrep inför den verkligt stora utmaningen? Vi får väl se. För mig räcker det bra att drömma, än så länge i alla fall.

50_Vandringar_0066

3. Naturen. Min gamle kollega från Rubrik, Micael Goth, har skrivit en bok om femtio härliga vandringar i Halland. Jag älskar sånt. I helgen tog vi oss iväg till Danska fall i Simlångsdalen.

danskafall_myra_0073

Först en magisk tur genom kuperad lövskog, där vitsipporna än så länge var det enda som slagit ut. Myra ville ta med sig alla fina pinnar hem.

danskafallen_0099

Sedan kom vi fram till huvudattraktionen – vattenfallet som kallas Danska fall. Enligt sägnen var det här som delar av den danska hären drunknade 1676, efter att svenskarna huggit sönder den bro som danskarna försökte fly över.

fotbad_0158

Och i eftermiddags åkte vi ner till Stensjö strands naturreservat där det var både varmt och vindstilla. Vi klättrade på stenar, badade fötterna och hittade en död mås utan huvud (Max förbjöd mig att fota den, av respekt för det stackars djuret).

havsfika_0141

Och så fikade vi såklart. Chokladboll och finaste kondisbiten – browniebotten på vit choklad med hallonkräm, vinbärskräm och pistagenötter.

Nu är det snart dags för lyckopiller nummer ett igen, Ante har tänt grillen och jag måste sluta för idag. Men vi ses redan imorgon igen.

2 reaktioner på ”Couronne och mina topp tre lyckopiller

  1. Jag gjorde den här men fick piken av min bagarkollega att den saknade surdegssmak och att det var för lite salt… Min sambo tyckte däremot att det var gott. Jag var mest tveksam på om jag var nöjd.
    Jag gjorde alla rätt, med mått och moment. Hur smakar din? Tydligt av surdeg eller inte?

    Sofia

    1. Hej Sofia! Det här med syra och salt är verkligen en smaksak, själv är jag inte så jätteförtjust i väldigt sura bröd, och därför är det ofta inte jättemycket surdeg i mina recept. Standard för recept är 20-25 g salt per kilo mjöl, men det kan man såklart dra ner på och anpassa efter egen smak. Lycka till! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s