Olivbröd och konstrunda

olivbrod

Den här helgens bröd på Solhaga är ett ljust bröd med både svarta och gröna oliver.

500 g vatten
900 g vetemjöl
125 g grahamsmjöl
500 g vetesurdeg
20 g  salt
300 g svarta och gröna urkärnade oliver

Knåda allt utom salt och oliver i cirka 10 minuter i degblandare. Tillsätt saltet och knåda lite snabbare i några minuter till. Blanda i oliverna allra sist ett par minuter på låg hastighet.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma sedan till runda bröd som du lägger med skarven uppåt i korgar, mjölade med vetemjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka 30 minuter så att de får rejält med färg och hållbar skorpa.

Till och med på söndag är det konstrunda här i Halland, och i Slöinge finns inte mindre än två väldigt duktiga konstnärer man kan besöka. Anne Lang på fantastiska Prästgården som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Och så vår granne Susanne Peterson som bor i ett rött tegelhus precis i backen nedanför Solhaga.

susanne_0129

I det röda uthuset har Susanne sin utställning. Myra är som förhäxad av den lilla installationen med små figurer.

susanne_0132

Djur är ett återkommande tema. Rådjur och uggla.

susanne_kalv_0133

Jag gillar den här. Kalv på picknick.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s