Den här helgens bröd på Solhaga är ett ljust bröd med både svarta och gröna oliver.
500 g vatten
900 g vetemjöl
125 g grahamsmjöl
500 g vetesurdeg
20 g salt
300 g svarta och gröna urkärnade oliver
Knåda allt utom salt och oliver i cirka 10 minuter i degblandare. Tillsätt saltet och knåda lite snabbare i några minuter till. Blanda i oliverna allra sist ett par minuter på låg hastighet.
Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma sedan till runda bröd som du lägger med skarven uppåt i korgar, mjölade med vetemjöl.
Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka 30 minuter så att de får rejält med färg och hållbar skorpa.
Till och med på söndag är det konstrunda här i Halland, och i Slöinge finns inte mindre än två väldigt duktiga konstnärer man kan besöka. Anne Lang på fantastiska Prästgården som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Och så vår granne Susanne Peterson som bor i ett rött tegelhus precis i backen nedanför Solhaga.
I det röda uthuset har Susanne sin utställning. Myra är som förhäxad av den lilla installationen med små figurer.
Djur är ett återkommande tema. Rådjur och uggla.
Jag gillar den här. Kalv på picknick.