Citrontarte med italiensk maräng

citrontarte_stor

Veckans kondis på Solhaga är en fantastiskt god liten tarte med spröd mördeg, syrlig citroncurd och krämig italiensk maräng. Vi gör den både som lite större tarte och som små portionstarter.

Dag 1

Mördeg
400 g smör
200 g socker
600 g vetemjöl
1 ägg
Blanda rumsvarmt smör och socker. Tillsätt vetemjöl och ägg och arbeta så kort tid som möjligt. Plasta in och låt vila över natten i kylen.

Dag 2

Mördeg är lättast att jobba med när den är kall, så låt den inte ligga framme för länge innan det är dags att kavla ut den till cirka 3 mm tjocklek. Fodra en större bakform eller mindre formar med degen, och tryck till så att den verkligen kommer ända ner i formen.

Baka pajskalet i 200° i ca 15-20 minuter eller tills det är fint gyllenbrunt. Hellre lite extra färg än för blekt för att få den rätta sprödheten.

Citroncurd
75 g pressad citronsaft
150 g socker
100 g smör
3 ägg
1 blad (4 g) gelatin

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Blanda resten av ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka cirka tre minuter, krama sedan ur gelatinbladet och blanda ner i kastrullen. Mixa med stavmixer till en slät massa som du sedan silar genom en finmaskig sil.
Häll curden i formen/formarna, och ställ dem i kyl eller frys.

Om det blir curd över, häll upp den på rena burkar och förvara i kylen. Mycket gott till scones eller croissanter tillsammans med lite färskost…

Italiensk maräng
3 äggvitor
3/4 vatten
1,5 dl socker

Vispa äggvitorna och 1 msk socker till ett hårt skum.
Koka 3/4 dl vatten och 1,5 dl socker i några minuter. Mät gärna med termometer, blandningen ska bli 120-125°. Ta av från värmen och låt temperaturen sjunka till ca 115°. Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills den svalnat. Spritsa eller klicka ut ovanpå citrontarterna.

Sätt färg på marängen genom att använda gasolbrännare eller ställa in den i ugnen på 250°C grillvärme i cirka 1 minut. Dekorera med färska bär och servera.

citrontarte

Liten tarte, både syrlig och söt.

blomtrad_0831

Det första jag ser på morgonen genom sovrumsfönstret är blommande trädtoppar. Både facebook och instagram svämmar över med såna här bilder just nu, och jag kan inte heller låta bli. Det här är kanske de vackraste dagarna på hela året här, när klarbärsträden slår ut. Lite som att bo i Nangijala.

pelargonprojektet_0684

Det går bra för mitt pelargonprojekt också. Förra året köpte jag fyra sorter av Svenska Pelargonsällskapet, och i år kommer de att föröka sig till det tiodubbla. Jag har visserligen i ren iver vattnat sönder några av sticklingarna, men de flesta tar sig.

mikael_gustav_0843

Och i bageriet pågår diverse hemliga experiment som jag desvärre inte kan berätta så mycket om ännu. Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt är som vanligt inblandad och det är alltid lika roligt att ha honom här. Idag har vi jobbat med att ta fram ett bröd till nästa lördag, då Solhaga ska vara med i det stora BakslagetFredriksdals Trädgårdar i Helsingborg – som i år har tema bröd. Lördagen den 25 maj blir en heldag med med utställningar, events och brödmarknad. Och så den stora tävlingen dit vi och några andra av traktens mest välrenommerade bagerier (jo så heter det i inbjudan minsann) kommer att vara med. Har ni möjlighet, så ta er dit! Det är öppet för allmänheten mellan 10 och 18.

 

2 reaktioner på ”Citrontarte med italiensk maräng

  1. Utrolig smuk kage! Men et enkelt spørgsmål: er der ikke utrolig meget sukker i curden?
    På Forhånd Mange tak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s