När man bakar med frön är det en bra idé att först rosta dem, och därefter lägga dem i blöt. Då får man ut så mycket smak som möjligt av fröna.
Fröfläta
670 g vatten
1000 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
340 g vetesurdeg
20 g jäst
30 g salt
25 g pumpakärnor
25 g blå vallmofrö
25 g sesamfrö
50 g solrosfrö
Rosta fröna lätt på 200° i ugnen, och blötlägg dem sedan i vatten. Ta lika mycket vatten som frönas vikt.
Knåda allt utom frön i degblandare i 10-15 minuter. Tillsätt frön på långsam hastighet ett par minuter.
Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Dela därefter varje del i fyra bitar som du formar till korta spolar. Låt dem slappna av i 10 minuter under duk, rulla sedan ut till lite längre spolar. Fläta en fyrfläta och lägg på en mjölad bricka. Om du tycker att det är svårt att göra en fyrfläta, gör tre bitar istället så blir det enklare.
Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Lägg bröden på en brödspade eller liknande.
Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka 30 minuter.
Helgen som gick var helt fantastisk. Helt plötsligt blev det sommarväder och högsäsong med fikagäster i hela trädgården.
Klarbärsträden på väg att slå ut i blom.
Ante och Gustav vid grillen.
Dessutom var det prinsessvecka på Solhaga, min absoluta favorit! Skulle gissa att jag har satt i mig minst en hel tårta sammanlagt under dagarna som gick.
Bland annat hemma hos Eric & Tove i lördags, då det visade sig att hemmagjord glögg gifter sig bra med tårtan. Vi provade flera olika årgångar.