Swiss farmhouse med russinjäst

Hemma igen från Mallorca, och vågen visar på plus 2,5 kilo. Missförstå mig rätt nu, jag har inget emot att gå upp i vikt om jag bara får ha roligt medan det händer. Men nu är det så här: En gång om året åker vi på charter och då är det barnen som bestämmer över sina odrägliga entreprenörsföräldrar. Därför blev det mest läskiga strandsyltor och tvivelaktiga tapasbarer. Lagom till läggdags varenda kväll låg vi där flämtandes med varsin ballongmage i vädret. Det kommer att dröja ett tag innan jag blir sugen på dadlar i bacon och friterade bläckfiskringar med aioli om man säger så.

frukost_0420

Max och Myra var överlyckliga vid frukostbuffén, där det fanns hur många snabba kolhydrater som helst. Inget sånt där jobbigt bröd som mamma bakar, bara vitt och luftigt i många varianter. Och pannkakor med nutella. Och churros med socker.

swissfarmhouse

Det är när jag har varit borta som jag förstår hur bra mat vi äter här hemma. Idag åkte jag till Gudmundsgården och köpte en marinerad fläskfilé som vi helgrillade. Det blev haricots verts i stället för pommes frites. Och i bageriets brödhylla hade snälla Karin och Emma lämnat ett bröd av varje sort. Till grillen blev det veckans helgbröd – Swiss farmhouse som de andra hade bakat medan jag var borta. Och något så gott har jag nästan aldrig ätit, trots att det var två dagar gammalt. Herreminje, vilket bröd. Det får vi göra om, för jag MÅSTE få äta det färskt! För det kan väl inte ha varit brödabstinensen som slog till?

Receptet är hämtat ur den utmärkta boken Bread av Jeffrey Hamelman. Receptet har han i sin tur fått av Albert Kumin, som var chefskonditor i Vita Huset på 70-talet. Ursprunget är från Schweitz, där den här metoden utvecklades av bönderna uppe i bergen. Kommersiell jäst fanns inte att få tag på, istället jäste man brödet med hjälp av russinjäst.

Till skillnad från när man bakar med surdeg får det här brödet en mycket mildare smak, utan syra. Det beror på att jästbakterierna från russinen mår som allra bäst när halten av mjölksyrebakterier är som lägst.

Det är svårt att ange några exakta tider i ett sådant här recept, här gäller det att känna sig för ordentligt. Temperaturerna är viktiga för degens utveckling, och var noga med att inte fortsätta med nästa steg förrän fördegarna har utvecklats som de ska.

Steg 1 – russinjäst

200 russin
500 vatten
Blötlägg russinen, täck över och låt stå varmt i 5-6 dagar, tills vätskan är bubblig. Russinen kan se vita ut, det är helt i sin ordning. Sila vätskan och spara den, släng russinen.

Dag 1 – fördegar i två steg:

Fördeg 1
100 g russinjäst
170 g vetemjöl
Blanda ordentligt, täck över med plast och låt stå i 6–8 timmar, tills den jäst upp ordentligt.

Fördeg 2
200 g vatten
210 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
Blanda vattnet med fördeg 1. Tillsätt därefter mjölet på långsam hastighet tills det är blandat. Låt stå 12-14 timmar. Här är det lite osäkert hur lång tid det tar, men det är viktigt att denna fördeg är perfekt jäst till bortgörningen.

Dag 2 – bortgörning

400 g vatten
520 g vetemjöl
20 g salt
220 g valnötter
150 g russin

Börja med att blötlägga russinen en timme i kallt vatten.
Blanda fördegen med vatten och vetemjöl. Kör på långsam hastiget i 10 minuter, sedan med saltet på lite högre hastighet i 3–5 minuter. Tillsätt russin och valnötter allra sist på låg hastighet i ett par minuter. Låt degen vila i 90 minuter, vik sedan ihop den. Låt sedan vila ytterligare 60 minuter.

Dela degen i två eller tre bitar. Forma till runda bröd som du lägger med skarven uppåt i jäskorgar mjölade med vetemjöl. Låt bröden jäsa 1–4 timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta ett V och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 35–40 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Lite fler bilder från semestern:

sara_berg_0380

I bergen på nordvästra ön, hos Antes moster Birgitta som bor här sedan många år.

moster_0367

Ante och Birgitta vid grillen….

hopp_0409

… och sedan blev det bad. En sån här hoppbild tog vi förra året också, på precis samma ställe (längst ner i det här inlägget). Äntligen fick jag inviga min nya filmstjärnebaddräkt med ben från Seafolly, inköpt på fabulösa Ulricas Botique i Falkenberg.

landet_0523

Ja, vi gjorde allt möjligt. Aqualand, Aquarium, häst & vagn i Palma, Drachgrottorna, Chopin i Valldemossa och så vidare. Men vi gjorde också ingenting, mitt ute i ingentans. Det var nästan det bästa med alltihop. Här har vi precis stannat med hyrbilen på en pytteliten väg. Där fanns det bara en stor slätt, en solnedgång och en hög med stenar som barnen satt och lekte med. Det kändes som om jag aldrig ville åka därifrån.

3 reaktioner på ”Swiss farmhouse med russinjäst

    1. Hej Maria! Min erfarenhet är att det alltid går bra att kyla fördegar, bara du kompenserar med varmare degvätska när det väl är dags för bortgörningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s