Just nu är jag så tokigt glad! Vi har precis kommit hem från en toppendag med marknad, utställningar om bröd och tävling på Fredriksdal Museer och Trädgårdar i Helsingborg. Nio bagerier deltog i tävlingen Bakslaget, som gick ut på att baka det bästa Fredriksdalsbrödet. Och tänk att vi vann!
Inte så tråkig sista dag på praktiken för fina Matilda som varit hos oss i en månad nu. Här är vi på plats i Solhagas lilla brödbod på marknaden. Om ni tycker att jag ser lite mosig ut är det för att jag har legat vaken hela natten och oroat mig för hur vinnarbrödet jäste i kylrummet, och huruvida det smakade för mycket svartkummin. Vi hade vågat oss på rätt stora mängder och med ett sådant uppstickarbröd kan det gå precis hur som helst.
Det var lite kyligt först, men Jan Hedh kom förbi och lade sina varma faderliga armar om våra frusna axlar.
Alltid lika roligt att träffa branschvännerna. Petter på Brödkultur i Helsingborg hade gjort en väldigt snygg skylt av en gammal plåt, den gillar jag. Även han var med och tävlade, och som jag förstod det så stod toppstriden mellan Solhaga, Brödkultur och Kustbageriet i Varberg.
Juryn i arbete inne på herrgården. Birgit Nilsson Bergström, Hembakningsrådet, Manfred Enoksson, bagarmästare, Philippe Plöninge, köksträdgårdsmästare på Fredriksdal och Jan Hedh, konditor- & bagarmästare. Alla bidrag bedömdes helt anonymt, därefter öppnades de hemliga kuvert som visade vem som bakat.
Manfred Enoksson överlämnar priset med motiveringen från en lyriskt enhällig jury: Ett vackert bröd med saftigt och segt inkråm och en gudomligt krispig och välsmakande skorpa. En fantastisk lek med ekologiska råvaror och svartkummin som blommar ut i smak av citron, spiskummin och koriander. Våra smaklökar bjöds på en resa med orientexpressen – ett riktigt brödkonstverk.
Intervju med lokalteve efteråt.
Vi sålde slut på allt bröd också. Philippe, köksträdgårdsmästare på Fredriksdal, fick nöja sig med ett kvarts vinnarbröd att ta med hem. Men det var han inte ledsen över, tvärtom var han oerhört glad att någon hade vågat sig på svartkummin som är en av hans favoritkryddor. Jag lyckades inte hitta svartkummin via våra vanliga inköpskanaler, men enligt Philippe bör det finnas i så kallade invandraraffärer. Så det är fritt fram att baka – här har ni receptet.
Stort tack till Moa och Gustav som varit med och jobbat fram det här brödet, och till Mikael på Ugglarps Grönt som försåg oss med svartkummin. Nu ska jag ut och dricka bubbel och grilla i solen, mamma är här och har passat barnen. Sedan ska vi packa baddräkter och sommarkläder, för imorgon flyger vi till Mallorca för en veckas semester. Livet är inte så tokigt ändå.
Stort grattis! Här i Göteborg borde man ju hitta detta spännande svartkummin..skall ut o leta. Tack för att du delar med dig recept =)
Go´semester önskas =)
Svartkummin kallas även Nigella frön (Nigella Sativa). I invandraraffärer brukar påsarna vara märkta med namnet Nigella.
Hälsningar Marléne
Tack Marléne, och alla andra för gratulationer, jag blir så glad! :)
Vilket vacker bröd!! och låter verkligen spännande måste försöka hitta denna krydda och provbaka!!! Och stort GRATTIS!!
Stort grattis! Ha en underbar semester, hoppas den blir precis som som ni önskar.
Grattis! Jag råkar ha en påse svartkummin. Om det är någon som är intresserad…
Nigella är det bättre att söka på. Finns bl.a. här
http://borgebykryddgard.jetshop.se/
Heja!
Vad roligt och vad fantastiskt duktig du är!
Grattis till priset, du är fantastiskt duktig o ditt bröd är välsignat, räcker länge o håller sig färskt hela tiden.
Nu ska jag pröva att baka ditt vinnarbröd, tufft av dig att dela med dig av dina recept.
Jag kommer gärna o handlar av dig när jag kommer upp till Slöinge! Ha en skön semester!
Grattis, Sara, du är fantastisk! Jag försöker mig på ditt levain idag, men inser att jag inte har tillräckligt med surdeg för steg 3. Bakar nu havrechokladkakor till ungarna istället, får sätta levainen på kylning till jag hunnit sura till mer surdeg. Det går ganska fort här i värmen! När jag läste ditt recept märkte jag att jag började vissla på ‘Bort allt vad oro gör’, och hörde din andrastämma inne i huvudet. Minnet är konstigt. Kram!
Grattis och vilken lycka att vinna ! Brödmönstret är ett livsträd enligt mig. Tack för receptet skall prova att baka,annars får jag köpa nästa gång jag besöker Slöinge
Tack alla underbara människor för gratulationer och lyckönskningar. Jag är så glad att ni finns!
Tack för ni finns,har idag besökt er köpt både bröd samt vetebröd
Tack längtar till kaffe som snart serveras här i Skea
Tack, Eva! :)