Solros & linfrö & en sak i taget

solros_linfro

Ursäkta frånvaron! Ibland är det bara som att precis allting händer samtidigt. Högsäsongen lurar bakom hörnet och mina vakna timmar går åt till att vara uppslukad av alla detaljer som har med den att göra. För i år ska allting ta mej tusan vara perfekt. Ordning och reda på återvinningen, nya prisskyltar på plats, måste köpa fler kapsylöppnare, tekoppar, mjölkkannor och skriva klart recept till nya mackor. Listan över saker att fixa fylls på i samma takt som jag betar av dem. Plötsligt funkar inte diskmaskinen i bageriet samtidigt som trädgården är full med fikagäster. Och vad är det som luktar bränt och konstigt inne i huset? Oj, det var visst tvättmaskinen som hade brakat ihop. Tur att jag hade hunnit köra hela veckans bagartvätt precis innan, annars hade jag väl fått lägga mig på knä med tvättbräda nere vid Suseån.

Här har ni ett bröd som numera ingår i Solhagas sommarsortiment, ett fantastiskt trevligt bröd med smak av rostade solrosfrön.

400 g vatten
640 g vetemjöl
100 g fullkornsdinkel
180 g rågsurdeg
10 g jäst
20 g salt
50 g linfrö
80 g rostade solrosfrön

När du matar rågsurdegen till baket, blötlägg linfröna i 50 g vatten. Då går det bra att ha med dem i degen från början. Rosta solrosfrön i långpanna på 200° tills de är gyllenbruna.

Knåda allting utom saltet i 8–10 minuter, sedan med salt i ytterligare 3–5 minuter. Allra sist kör du i fröna i någon minut tills de har blandats in ordentligt. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 60 minuter, vik sedan ihop den en gång från varje håll mot mitten. Låt den sedan vila i ytterligare 60 minuter.

Lägg degen på ett välmjölat bakbord och dela den i två bitar. Vik in kanterna på varje bit mot mitten och nyp inte ihop skarven för hårt eftersom brödet ska självspricka. Lägg bröden med skarven neråt på en mjölad bricka eller i jäskorg. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

En av orsakerna till att jag inte har bloggat så mycket den senaste tiden är faktiskt att objektivet till min kamera gick i golvet och pajade. Nu hittar den bara skärpan om jag befinner mig på ett alldeles exakt avstånd från objektet, och så kan man ju inte ha det. Å andra sidan har detta inneburit att jag fotat mycket mer ur min vardag med mobilen och en liten Canon Ixus som alltid följer med mig i handväskan. Det blir inte alls lika fina bilder, men desto fler. Här kommer några exempel från min bilddagbok den senaste tiden.

01regionhalland_0526

Det händer en massa andra saker i världen runt Solhaga som har med framtid och utveckling att göra och det är vansinnigt roligt att vara med på det tåget. Region Halland håller på att formulera sina strategier för perioden fram till 2020 och bjöd in ett hundratal representanter för näringsliv, politik, utbildning och kultur till en involveringsdag på Falkenberg Strandbad. Ante och jag hamnade i en fantastiskt rolig och kreativ grupp ledd av Hans Bergsten (längst till höger).

02_hush_halland_0534

Hushållningssällskapet Halland var ute på en rundtur med tema produktutveckling. Jag fick bjuda på lunch och hålla ett föredrag om hur vi jobbar med produktutveckling på Solhaga.

03_bakambassadorer_0539

Återträff med de så kallade bakambassadörerna från Halmstad, som var här på Solhaga i början av förra året för att lära sig baka riktigt bröd i storkök. Sedan dess har de spridit sina kunskaper om bakning i kommunen till glädje för skolbarn och äldre.

sucessteam_0544

Ett fint litet gäng som jag träffar regelbundet är Ullis, Gunilla och Patrik i mitt success-team – som från början var ett projekt via Näringslivet Falkenberg. Där sattes företagare ihop i olika grupper där vi fritt kunde vädra olika problem och funderingar kring allt från småsaker i vardagen till grandiosa framtidsplaner.

fredriksdalschampagne_0547

Börjar det bli tjatigt? Nu är det tredje gången i det här inlägget som ni ser den här duken. Den är mitt bästa shoppingfynd från Mallorca, från en liten butik med fair trade-inredning i Palma. Jag köpte den även i en lila och turkos. Här är det Moa, Gustav, Emma och jag som frossar i prinsesstårta och champagne för att fira segern i BakslagetFredriksdal Museer och Trädgårdar. 

mikael_tv_0556

Under veckan som gått har jag också varit med bakom kulisserna vid TV4:s inspelning av Sveriges Skönaste Gårdar som sänds i höst. Mikael JidenholmUgglarps Grönt är en av tre mycket kompetenta medverkande, som kommer att tävla om vem som tar fram den bästa produkten. Vad vi håller på med här får ni veta då.

tjejhelg_0570

Lite ledigt också. Tjejhelg i Torekov med Jenny, Josefine och Erika. 1997-2000 var det vi fyra som utgjorde andra-alt-stämman i Mölndals Kammarkör. Vi är alla födda i december-januari, och det har blivit tradition att vi träffas varje år och firar födelsedag. I år blev det lite extra fint med lyxmiddag och tångbad på Torekov Warmbadhus, eftersom både Josefine och Erika fyllde 40 häromsistens.

sara_mette_0660

Min käraste Mette har gjort en helt fantastisk insats för Solhagas trädgård de senaste veckorna. I takt med att ogräset käkade sig in i rabatterna blev jag alltmer handlingsförlamad. Men så fort Mette hade vinkat adjö till sina studenter  på Drottning Blankas Gymnasium virvlade hon in med sekatör och spade i högsta hugg och gav oss order om vilka saker som måste prioriteras. Det är en riktig kompis, det. Här sitter vi framför ett hav av hortensior och pioner som snart ska blomma tack vare allt kogödsel de har fått.

myra_saga

Paus på den nya helt underbara trädgårdsbänken inköpt på Prästgården 101Myra hade skrivit en saga som hon ville läsa för Ante och mig. Den handlade om en katt som hjälpte till att städa med svansen. Tänk om Sebastian och Pojken kunde lära sig det.

koppning_0666

På andra sidan parken händer det något mycket spännande. Daniel och Anna Eråker på Slöinge Pensionat ska dra igång Slöinge Kafferosteri, och Daniel bjöd in till koppning. Det var nästan som en religiös upplevelse när Ante, Jonte, jag, Daniel, Gustav och Niklas andaktsfullt gick från den ena koppen till den andra för att utforska smaken av olika bönor. Förhoppningsvis kan vi servera lokalrostat kaffe på Solhaga någon gång framåt jul.

ante_verandan_0671

Det är långa dagar nu. Här är Ante och jag ute i skymningen och skrubbar verandan med målartvätt. Jag har fått för mig att det här ska vara världens finaste veranda lagom till högsäsongen. Vänta bara ska ni få se…

verandamobler_3521

Antikstället i Slöinge har vi hittat de perfekta verandamöblerna, som ska målas i samma kittvita linoljefärg som huset.

fotning_0677

Som ni märker gör jag ungefär allt utom att baka just nu. Men just igår var det äntligen min tur att baka av. Jag fick gå upp extra tidigt för att hinna duscha och fixa sminket inför fotografering för Postens företagartidning Du&Co.

servett_0662

När jag kom ut i bageriet satt den här servetten upptejpad på baksidan av stenugnen som en påmminnelse om varför det är värt allt slit som jag och alla de andra fantastiska människorna i bageriet lägger ner.  Jag ska sätta Amandas och Anders brev i guldram och spika upp tillsammans med diplomen som hänger i butiken. För jag undrar om inte detta är det finaste priset av dem alla.

3 reaktioner på ”Solros & linfrö & en sak i taget

  1. Va mkt spännande det är på G i Slöinge med omnejd. Tack vare dina fina blogg hålls man uppdaterad, Tackar för det och för att ditt fina bageri finns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s