Ostar och champagne

solhagafest_1056

Ikväll blev det fest. Vi lyckades samla ihop hela gänget som ska jobba på Solhaga i sommar, förutom Karin som fick långväga besök. Här är Ante, Gustav, Moa, Mathilda, Linnea, Tilda, Charlotte och Emma. Och så jag själv förstås bakom kameran, som numera har fått nytt objektiv (17-50 mm F/2.8).

Första juli börjar högsäsongen på riktigt, då ska vi ha öppet varje dag. Måndag–fredag 8–18 och lördag–söndag 8–15. Det har vi aldrig provat förut, men jag tror att det blir fantastiskt.

champagne_1054

Vi gjorde en blindprovning på tre champagner och en ”fuling” mousserande vitt.

1. Henriot Millésimeé Brut (nr 7789), 499 kr. Torr, frisk med inslag av mineral, gula äpplen, choklad, rostat bröd, hasselnötter och grapefrukt. Fantastiskt gott, men kanske inte så prisvärt om man jämför med de andra.

2. Chapel Hill Sparkling Chardonnay (nr 76g49), 65 kr. Torr fruktig smak med inslag av päron, äpple och citrus. Ingen i gänget lät sig luras av den här lilla fulingen, den skilde sig markant i smaken från de andra. Moa gissade till och med rätt på att det var Chapel Hill. Men visst är det ett trevligt mousserande vin ändå. Lite som att dricka saft.

3. Palmer & Co Millésime Brut (nr 7867), 269 kr. Torr, frisk, med inslag av gula äpplen, nougat, rostat bröd och apelsin.

4. Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut (nr 7891), 189 kr. Torr, mycket frisk smak med inslag av nougat, rostat bröd, röda äpplen, apelsin och kryddor. Det här är min personliga favorit och absolut mest champagne för pengarna. Riktigt gott!

Och efter en rejäl bit grillad entrecote från Mostorps Gård med sallad från Ugglarps Grönt blev det slutligen dags för ostarna. Här är några fina tips till er som ska handla inför midsommar. Stefandi Mare Delikatesser i Halmstad plockade ihop följande fyra kombinationer som passar fint till just champagne.ost1_10581. Brillat Savarin, Frankrike. Drottning Silvias älsklingsost. En ljuvligt krämig ost av pastöriserad komjölk spetsad med grädde. med torkade jordgubbar till blir det en sensation. ost2_10632. Valencay, Frankrike. Opastöriserad getmjölk. Tillbehör: Tryffelhonung.

ost3_10663. Tomme de Chèvre, Frankrike. Opastöriserad getmjölk, lagrad i 12 månader. Tillbehör: Confit äpple och nötter. Jag älskar ostar som har den här typen av smak och med äpplena till blev det fulländat. Min favorit!

ost4_1071

4. Langres, Frankrike. Krämig ost på opastöriserad komjölk. Tillbehör: Aprikostårta med mandel. Oemotståndlig kombination.

Nu ska jag gå och sova, helt bubblig av all champagne och extremt mätt. Godnatt, vi ses snart!

En reaktion på ”Ostar och champagne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s