Prästost & kummin

prastost_kummin

Här kommer årets midsommarbröd på Solhaga, ett härligt ljust bröd med rågsurdeg och fin smak av kummin och vällagrad prästost. Jag vet att många är skeptiska till kummin, men jag gillar det verkligen. Det påminner om det tyska lantbrödet jag är uppväxt med. Och min favoritsnaps till midsommar är klassisk Aalborg med kumminsmak. Glad midsommar på er alla!

500 g vatten
450 g vetemjöl
225 g siktat dinkelmjöl
225 g dinkel fullkorn
230 g rågsurdeg
10 g jäst
150 g prästost i tärningar (cirka 1 x 1 cm)
10 g kummin
25 g salt

Knåda allting utom salt, kummin och ost i 8–10 minuter, sedan med salt i ytterligare 3–5 minuter. Blanda i kummin och ost i någon minut. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 60 minuter, vik sedan ihop den en gång från varje håll mot mitten. Låt den sedan vila i ytterligare 60 minuter.

Lägg degen på ett välmjölat bakbord och dela den i tre bitar. Forma till avlånga bröd med spets och lägg med skarven uppåt på en mjölad bricka eller i jäskorg. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett vinklat snitt på längden (läs mer här) och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

mikael_0707

Idag har jag gjort de sista förberedelserna inför midsommar. Hämtat jordgubbar till Solhagas midsommartårta, dill och färskpotatis på Ugglarps Grönt. Dillen var redan slut i butiken, men jag fick följa med Mikael ut och plocka direkt från åkern. Vilken service.

pion_1112

Det är så fint på Solhaga nu. Pionerna blommar…

pion_1102

Bowl of beauty.

ros_1104

… och mitt verandaprojekt är äntligen klart! Det ser ut som rena drömmen. Mer om detta i ett eget inlägg om några dagar men här har ni en liten glimt. Rosen heter Drottningen av Danmark.

linda_cissi

Idag var Linda och Cissi här för att fota all denna skönhet, vi får se var bilderna publiceras så småningom. Det är fantastiskt när någon annan kommer in och möblerar och stajlar om, helt plötsligt ser man sitt eget hem med nya ögon.

soptunna_1090

Men en fin och fräsch fasad kommer inte av sig själv. Medan fikagäster i godan ro njuter av idyllen på framsidan pågår något helt motsatt på bakgården. Några soppåsar hade fastnat i gammal deg och legat flera veckor i botten på sopkärlet. Det var bara att ge sig på eländet och aldrig har jag väl njutit så mycket av en dusch som när detta var klart. Nu kan det bli midsommar.

6 reaktioner på ”Prästost & kummin

 1. Hej!

  Hur mycket kummin har du i receptet? Tack för alla recept du/ni delar med er av.

  1. Hej Rickard, 10 gram! Vad bra att du sa till, det hade trillat bort ur receptet men nu har jag rättat.

 2. Hej Sara!
  Bakade av ditt midsommarbröd i morse. Hade inget dinkel fullkorn hemma så det fick bli rågmjöl från Saltå kvarn. Prästosten byttes ut mot en vällagrad whiskeyost. Himmel vad gott det blev! Älskar bröd med kummin! Det här är en ny favorit.
  Tack!

 3. Здравствуйте,Сара! Хочу сказать вам огромное спасибо, за ваши рецепты! Все рецепты очень легкие, но тем не менее хлеб по ним получается просто великолепный!
  Сара, у меня к вам вопрос.Сколько вы даете времени для акклиматизации после холодильника?

  1. Здравствуйте Наталья, и спасибо за ваши добрые слова о моем блоге! Я обычно ставлю хлеб прямо из холодильника в духовку, если они имеют дрожжи готовы. Но если они должны расти более, вы можете позволить им встать перед тепла на некоторое время. Удачи!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s