Smygöppet med sommarbröd

sommarbrod

Det här med öppettider är verkligen inte lätt. De flesta bagerier har öppet nästan jämt, men tyvärr funkar det ju inte riktigt så här på Solhaga.

Den här veckan är den sista med lågsäsongtiderna onsdag–lördag, men visst märks det att det inte alls är lågsäsong längre. Allt oftare hör jag det där rycket i den låsta ytterdörren och det kniper i hjärtat. Om jag hinner går jag ut och förklarar och hälsar dem välkomna tillbaka. Ofta har de kommit långväga dessutom. Men från första juli till elfte augusti har vi öppet varje dag. Måndag–fredag klockan 8–18 och lördag–söndag klockan 8–15.

Idag är det tisdag, jag och vårt senaste tillskott Charlotte bakar för morgondagen då vi öppnar för veckan. Tyvärr står det i Ekomuseum Ätradalens folder, att vi har öppet idag. Den trycktes innan vi hade hunnit bestämma oss för de nya öppettiderna. Så för att inte göra allt för många besvikna ställde jag mig igår och slängde ihop ett enkelt bröd som passar perfekt på sommaren till såväl frukost som grill.

sommarbrod_1242

Jag bakade ut somsom frallor, baguetter och 700-grams bröd. Lite kardemummabullar blev det också, för att kunna ha smygöppet för alla som tagit sig hit.

Sommarbröd
500 g vatten
475 g vetemjöl
150 g fint rågmjöl
150 g grahamsmjöl
100 g vetesurdeg
20 g jäst
17 g salt

Blanda allt utom salt på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i så stora bitar du vill. Forma till runda bröd och lägg med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med grovt råmjöl eller grahamsmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör lite snitt kors och tvärs och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

midsommar_veranda_1165

Det blev en riktigt fin midsommar med snabba kast mellan sol och ösregn, men vad gör det när man har en helt nyrenoverad veranda att sitta på? Mette, Ante, Henrik, Tomas, Amanda & Cecilia.

midsommarmat_1156

Alla de lokala delikatesserna. Sillar från Hebergs ost & sill, lax och gubbröra från Laxbutiken, lufttorkad skinka från Gudmundsgården, rökt bog från Mostorps Gård, bröd från Solhaga Stenugnsbageri, färskpotatis från Ugglarps Grönt och så vidare….

cheddar_guinness_1162

Detta var en höjdare. Cheddar med Guinness.

midsommartarta_1172

Och till efterrätt Solhagas makalösa midsommartårta med champagne till.

myra_forklade_1237

Midsommardagen tog vi det bara lugnt. Det var dåligt väder så vi var inne och pysslade. Myra designade sitt första förkläde. Hon valde tygerna, jag fick sy. Igår hade hon det på sig hela dagen på fritids.

4 reaktioner på ”Smygöppet med sommarbröd

 1. hej!
  Jag har följt er resa med renoveringen och bageribygget från början, och har en kanske dum fråga….
  vad kostade all utrustning till ert bageri?
  så som degblandare kylskåp jässkåp ugn osv…
  jag går själv och vill byta yrke men frågan om kostnaden skrämmer lite.
  Med vänlig hälsning/Anders
  p.s
  du kan gärna skicka via mail om du inte vill svara på detta direkt på din sida.

 2. Hej Sara!
  Nu har jag också fått lite tid att läsa på din blogg. Vad fin den är – roligt att få ta del både av ert husprojekt och era baktankar. Himla kul att äntligen få säga hej till er på Fredriksdal och extra roligt att ni vann tävlingen. Hoppas kunna göra ett besök hos er under sommaren eftersom ni kommer att ha öppet. Skrattade också högt för mig själv när jag såg bilden från midsommar. Cecilia och Tomas har sommarhus i Viken och deras goa dotter brukar leka med min dotter på somrarna. Sköt om er! /Jessica (hemmabagare – än så länge.)

  1. Tack detsamma, Jessica, och vad roligt att vi hade gemensamma bekanta! Hojta till om du är här under sommaren, jag finns för det mesta här i krokarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s