Smaka på Halland

gudmundsgarden_1586

Ikväll var det dags för final i Sveriges skönaste gårdar på TV4, där Gudmundsgården, Ugglarps Grönt (som jag berättade om igår) och Öströö fårfarm slogs om priset. Vi laddade upp med en god pasta med två sorters fläskkött från Gudmundsgården och lite grönt från Ugglarp ovanpå. Tyvärr hade jag inget från Öströö att toppa med, men det hade säkert varit fantastiskt gott med bitar av rökt lammkorv.

400 g fläskfilé från Gudmundsgården
100 g sidfläsk från Gudmundsgården
4 dl grädde från Wapnö
1/2 dl chilisås
1 tsk hackad färsk ingefära
2 tsk soja
1/2 tsk sambal olek
salt & peppar
Pasta
Något grönt att toppa med, jag tog snittselleri och sodaört från Ugglarps Grönt

Stek sidfläsket i tärningar tills det blir knaprigt och fint. Koka pastan. Skiva fläskfilén i medaljonger och stek tillsammans med hackad ingefära i rikliga mängder smör. Häll över grädden, chilisås, soja, sambal och fläskbitarna. Red av såsen med lite maizena och smaka av med salt och peppar. Var noga med att inte steka fläskfilén för länge. Bara precis så att den blir genomstekt och behåller sin saftighet. Just Gudmundsgårdens fläskfilé är faktiskt den bästa jag någonsin ätit. Rent och mört kött, utan en massa skräp i. Efter sådana smakupplevelser blir det svårt att gå tillbaka till köttdisken i vanliga matbutiker kan jag lova.

Och som ni kanske såg i finalen var det Jeanette och Kristian på Öströö fårfarm som tog hem alltihop – superstort grattis! Jag känner Jeanette sedan tidigare, vi sitter båda två i styrelsen för Kulinarisk Resa genom Halland – en sammanslutning av matföretag som sedan tretton år tillbaka gör en årlig karta över massor av fina matupplevelser i Halland.

Nu väntar vi bara på att Mikael på Ugglarps Grönt ska hinna plocka och torka lite alger till oss, för det är många som är nyfikna på havsknäcket. Vi har redan förfrågningar från grossister som vill köpa in det. Men det är ett tidskrävande hantverk som ligger bakom, och just nu har vi mycket annat att tänka på. Hösten rullar igång och vi kommer att skruva upp tempot några varv. Vi börjar i morgon, med veckans helgbröd. Ses då!

En reaktion på ”Smaka på Halland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s