Levain med rostad mandel

rostadmandel_levain

Hösten närmar sig och vi rensar skafferiet för att göra plats åt nya råvaror och nya experiment i bageriet. Gustav hittade några kilo fin ekologisk mandel från Spanien, och därmed är veckans helgbröd tillbaka på Solhaga.

Dag 1
Mata vetesurdeg. Rosta mandel i 200°C varm ugn tills den fått lite färg.

Dag 2 – Levain
200 g vatten
65 g vetesurdeg
360 g vetemjöl
Blanda i maskin cirka 5 minuter på låg hastighet. Låt jäsa upp ie nlätt inoljad plastlåda, det bör ta 4–6 timmar. Du har nu en levain du kan baka med direkt, eller sätta in i kylen för bak nästa dag.

Dag 3
500 g vatten
650 g vetemjöl
65 g grovt råmjöl
625 g levain från gårdagen
25 g salt
200 g rostad mandel

Blanda levain, vatten och vetemjöl på låg hastighet i cirka 8 minuter. Om du är osäker på levainens jäskraft, tillsätt några gram jäst. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du in rostad mandel på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till runda bröd och lägg med skarven uppåt i mjölade korgar. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

För övrigt handlar allting väldigt mycket om tillväxt just nu, både i företaget och på andra sätt. Trädgården till exempel. Nu när vi är färdiga med huset finns det äntligen tid och kraft att plantera på både kort och lång sikt.

trad_1_1258

Fast så värst mycket kraft kan jag egentligen inte påstå att det fanns när det var dags att plantera det nya blodplommonträdet (Prunus cerasifera ‘Nigra’) ute på gården sent en kväll efter lång arbetsdag i bageriet. Jag kom ungefär en decimeter ner i det stenhårt packade gruset innan jag slängde spaden åt sidan, satte mig ner och bölade efter Ante. Han gjorde ett tappert försök, men hålet blev inte större än så här.

trad_3_1259

Nästa dag ringde jag efter en grävskopa. Mikael på Ugglarps Grönt hade nämligen strängt förmanat oss att gräva ett STORT hål, eftersom ganska få växter egentligen trivs i den sandiga jorden vi har. Och eftersom jag har det största förtroende för hans kunskaper om växter var vi såklart tvungna att göra som han sagt.

trad_3_1264

Grävaren tyckte att Mikaels idé om det stora hålet var lite löjlig eftersom det minsann har gått jättebra för alla andra träd i området (se bara på grannens praktfulla lönn i bakgrunden). Men han gjorde sitt jobb och hålet blev verkligen JÄTTESTORT. Jag hyrde ett släp och åkte till Skällentorp för att hämta komposterad jord som Mikael var så snäll och bjöd på. Och se med vilken precision jag lyckades backa runt bageriet fram till hålet. Tyvärr var det ganska mycket hål kvar när jag hade öst ner all jorden, så det blev en vända till med släpkärran.

trad_4_1302

Nu är det på plats, och jag tycker det är så fint med de röda bladen som kontrast till allt det gröna. Hela gården blev som ett nytt rum när vi bröt upp den stora ytan och de raka linjerna. Runt trädet har vi planterat nävor som ska blomma till våren. Och har vi tur kanske det blir små frukter redan nästa höst.

sebastian_Stockrosor_1605

Utanför köksfönstret grävde vi bort sand och fyllde på med komposterad jord. Här växer vita och svarta stockrosor och rosa riddarsporrar så det knakar. Sebastian väntar på frukost.

stockrosor_1608

Aldrig hade jag väl trott att stockrosorna skulle blomma redan i år, men de har växt från en 10 cm liten planta till nästan en meter på bara ett par månader. Mycket tack vare Ante, som har vattnat nästan varenda dag.

whitenights_1613

På baksidan av bageriet ska det också vara fint. Vid varuintaget har vi satt klätterrosen White nights som blommar om och om igen. Doftar magiskt.

2 reaktioner på ”Levain med rostad mandel

  1. Ser ljuvligt gott ut!
    Här bakas på Surdeg för fullt..helt galen i det..och alla som bjuds blir lyriska….lite smör en bit ost eller en go Aioli så är det på topp!
    Hälsningar Gizze i Värmland

  2. detta måste jag testa sällan man ser bröd med mandel i, har faktisk inte smakat det någon gång som jag kan minas, ska bli spännande :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s