Om du någon gång skaffar dig ett gammalt hus där ett uthus med vedeldad stenugn ingår i paketet – var beredd på att du kan drabbas av en oemotståndlig lust att öppna din famn för hela mänskligheten och ösa ut all din kärlek i ett enda jättestort uthus-med-vedeldad-stenugn-projekt.
Det hände mig, och det har även hänt Marcus Nordgren och Lisa Lemke (kokboksförfattare och känd från TV4 Mitt kök och Grillmästarna etc). För något år sedan flyttade de in i prästgården i Skrea backe utanför Heberg, och nu har de öppnat Prostens pizza som är kanske världens absolut finaste hemma-hos-restaurang. Man vill bara flytta in och bo där.
Lisa tar emot gäster och serverar fördrink på uteplatsen.
Öl från de lokala bryggerierna. Byaregårdens IPA var en riktig höjdare.
Inredningen är rustik men känns ändå väldigt urban. Gamla slitna dörrar har blivit bord. I bakgrunden skymtar Lisas tv-kök, där det ska lagas mat framför kamerorna.
Lördag kväll. Fullsatt, varm stämning och många bekanta ansikten från trakten. Vi fick sitta runt Lisas köksö med bland andra Elisabeth & Jerker från Laxbutiken.
Marcus bakar vedeldad pizza med de finaste halländska råvarorna, på tunna och knapriga kalljästa pizzabottnar från Solhaga. Menyn varierar, på den här var det gräddstuvad grönkål och kallrökt sidfläsk från Gudmundsgården. Det är inte pizza, det är konst.
Pizzadegen som används här är samma som till Solhagas baguette, receptet hittar du här. Men eftersom ni nu är så sugna på pizza att ni inte hinner hålla på med fördegar och annat, tänkte jag här bjuda på en lite enklare snabbvariant av receptet:
Snabb pizzadeg
300 g vatten
500 g vetemjöl special
60 g vetesurdeg (kan uteslutas)
10 g jäst
12 g salt
Blanda vetemjöl, vatten, surdeg och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter.
Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 60 minuter eller tills den har jäst upp lite, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 60 minuter.
Lägg degen på mjölat bakbord och dela i lagom stora bitar, 100–180 g. Vik in kanterna och forma till bitarna så att de blir runda och platta. Sikta mjöl över och låt vila under en handduk i 20–30 minuter. Degen måste slappna av så att den går lättare att kavla ut. Du kan också lägga bitarna i kylen över natten för att få ännu bättre smak. Kavla ut riktigt tunt, lägg på tomatsås, ost och andra tillbehör och baka i 275°, gärna på sten eller förvärmd plåt i ugnen för att få den rätta krispigheten.
Prostens pizza har öppet fredag–lördag vissa helger under hösten. Följ dem på facebook för mer info. Risken finns att det redan är fullbokat, men du kan ha tur…