Porter & valnöt

portervalnot

Rensningen av råvaruskafferiet fortsätter. Den här veckan tänkte jag äntligen göra slut på några flaskor porter som har stått och skräpat på trågarhyllan i flera månader. Och vad händer? Jo, ett par dagar innan det ska trågas åker de i golvet med ett sjuhelsikes brak. Men det gjorde inget, det finns ju mer att köpa.

290 g vatten
250 g porter
850 g vetemjöl
150 g vetesurdeg
10 g jäst
20 g salt
100 g valnötter

Blanda allt utom salt och valnötter cirka 8 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Blanda i valnötterna sist på låg hastighet någon minut eller två.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Rundriv, spetsa till i ändarna och lägg dem med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl eller grahamsmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Idag var det sommarens sista dag. Jag hade tänkt vara ledig och ta några fina fikabilder från trädgården. Men jag hann inte, för vi hade så många gäster att jag fick springa med brickor och göra mackor oavbrutet hela dagen. Det var också en fin avslutning på sommaren.

Imorgon börjar hösten, och snart ska vi börja gräva och plantera inför nästa säsong då jag tänker mig att Solhagas trädgård ska blomma som aldrig förr. Ni får en bild från förberedelserna istället. För några veckor sedan var vi och grävde upp flera kvadratmeter funkia från min bror Kaspars trädgård. Han och hustrun Alexandra hade ändå tänkt att göra sig av med dem, så nu får de nytt hem hos oss.

sara_funkia_0773

Funkia, även kallad hosta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s