Kaka med säsongens frukt & bär

plommonkaka

Ja, så kallar vi den här lilla raringen på Solhaga. Den har varit med ett tag nu, och det trevliga är att man kan variera den med innehåll efter säsong och humör. Just nu är den en plommonkaka, eftersom Andreas som bor här i närheten var så snäll och kom förbi med lite överskott från sin trädgård.

Det finns dock ett problem, och det är att den inte säljer så bra som våra andra bullar och kakor. Tilda som jobbar i butiken berättade idag att flera kunder har kommit tillbaka och sagt att den var faktiskt godare än jag trodde. Hur kan detta komma sig? Tycker ni inte att den ser god ut?

Vi kom fram till att kakan troligtvis lider av ett slags sockerkaks-look som avskräcker. Jag kan verkligen förstå det, för mig känns sockerkaka som ett av de mest förlegade bakverken. Smaka bara på namnet och du riktigt känner hur något torrt och smaklöst börjar växa i munnen.

Men jag kan avslöja att det döljer sig ett alldeles ljuvligt krämigt inkråm med smak av mandel under den sockerkaksliknande ytan. Här ska ni få receptet.

4 äggvitor
115 g smält smör
135 g florsocker
50 g vetemjöl (går säkert att ersätta med något annat om man vill ha kakan glutenfri)
80 g mandelmjöl

Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda florsocker, vetemjöl och mandelmjöl i en skål.
Vispa äggvitorna tills det blir en fast smet, men inte så hårt som till maräng. Tillsätt smör och torra ingredienser i tre omgångar, och rör försiktigt med en slev precis så att det blandar sig men så att smeten ändå behåller luften.

Spritsa ut smeten i muffinsformar eller liknande. Fyll formarna till 2/3, eftersom smeten växer i ugnen. Tryck ner äppelbitar, hallon, blåbär, plommon eller vad du vill. Toppa med lite kardemummasocker eller flagad mandel.
Baka i 225°C i 13-16 minuter, tills det är fin färg på ytan.

tilda_strandbaden_1739

Idag har vi haft öppet vår första lågsäsongsöndag, och åkt iväg med den allra första leveransen till Falkenbergs Strandbad. Massor av frukostfrallor, bröd och brytbaguetter till brunchen. Här på Solhaga var det ganska lugnt, men försäljningen överträffade ändå mina förväntningar. Det tar lite tid innan nya öppettider sätter sig och vi har ju varit lite veliga fram och tillbaka. Det var som Tilda sa, att alla kunder som hittade hit idag har iallafall varit väldigt fina kunder.

mangobullar

Till exempel Susanne som åkte hit ända från Kungsbacka efter att jag hade lagt ut denna bild på bullar med mangocurd på Solhagas facebooksida. Det blev vi verkligen glada för.

Bullen kom för övrigt till av en slump i morse när jag upptäckte att vaniljkrämen var slut. Men så hittade jag en burk mangocurd som hade blivit över när Gustav gjorde bröllopstårta igår… vilken tur!

2 reaktioner på ”Kaka med säsongens frukt & bär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s