Persikopaj

persikopaj

Lagom till fredagen komponerade Gustav en dessert. Portionstarte med mördeg, mandelmassa, karamelliserade persikor, toppad med nektariner, hallon och pistagenötter. Lika god som den ser ut. Trevlig helg på er alla!

Mördeg
100 g smör
50 g socker
150 g vetemjöl
1/2 ägg
Blanda rumsvarmt smör och socker. Tillsätt vetemjöl och ägg och arbeta så kort tid som möjligt. Plasta in och låt vila i kylen.

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör
100 g ägg (2 st + det halva ägget från mördegen)
Blanda ner rumsvarmt smör i mandelmassan, lite i taget. Tillsätt äggen ett i taget, kryddorna och rör om försiktigt till en slät massa. Ställ den i kylen.

Persikor
Skär färska persikor i klyftor, och stek dem i rikliga mängder smör och muscovadosocker. Låt svalna.

Kavla den kalla mördegen och klä små pajformar. Nagga botten med en gaffel. Baka formarna i 200° i cirka 10 minuter så att de får lite färg.

Fyll formarna till 3/4 med fyllning och tryck ner persikobitar. Baka formarna i 220° i cirka 10-15 minuter tills fyllningen har stelnat. Låt svalna, och dekorera med bitar av färska persikor eller nektariner, färska hallon och pistagenötter.

solhaga_dahlior_1863

Det är en sagolik morgon och dahliorna glöder i solen. Vi hade problem med mördarsniglar som åt upp dem så snart de tittade upp ur marken. Men efter envis snigelplockning varje kväll så kom de till slut.

hostanemon_1874

En annan favorit, höstanemonerna. Vi har både rosa och vita.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s