Improvisation

kursbrod_1955

Höstens kurser har dragit igång, och det är helt fantastiskt vad stort intresset är. Hittills har över 350 personer gått vår kurs Bli en bättre hemmabagare, där vi går igenom surdegsbakningens alla moment under nästan fyra intensiva timmar. Från att blanda deg till att forma bröd på olika sätt, snitta och baka av. När jag lade ut information om höstens 170 kursplatser tänkte jag att nu har väl alla redan gått kursen som är intresserade… men så var det visst inte. Redan efter en vecka var mer än hälften av platserna bokade, och nu är det inte många kvar.

Jag brukar alltid rekommendera nybörjare att öva på samma recept många gånger tills det sitter, då blir det mycket lättare att förstå vad man pysslar med. När man känner sig säkrare är det bara att gå vidare och improvisera. Det är roligt när man kommer dit, och väldigt bra träning det också.

Ett moment på kursen innebär att vi blandar en liten deg i en hemmablandare, och där hittar jag på nytt varje gång. Jag börjar alltid med 500 g vatten, sedan tar jag vete- eller rågsurdeg beroende på vilken som är mest perfekt just då. Sedan fyller jag på med mjöl av olika slag. I den här degen använder vi ingen jäst. Under kvällens lopp kan vi sedan följa hur degen jäser i lådan. Dock hinner vi inte baka av innan kursen är slut, så ibland brukar jag lägga degen i korg och spara till nästa morgon.

kurs_1948

Gårdagens kursdeltagare var ett ovanligt nyfiket och kreativt gäng som väldigt gärna ville veta hur det gick med experimentbrödet. Så det här inlägget är till er – Kerstin, Stellan, Esther, Karin, Eva, Inga-Lill, Brigitte, Kerstin, Yvonne och Kenneth.

Ungefär så här blandade vi igår:
500 g vatten
250 g rågsurdeg
850 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
25 g salt

Vi körde på låg hastighet i cirka 8 minuter, och tillsatte lite mer vatten i början. Tanken var att den här degen skulle bli ganska lös. Sedan tillsatte vi saltet och körde maskinen lite snabbare i 3 minuter.

Därefter fick degen vila i en inoljad plastlåda, och efter 90 minuter var den fluffig och fin. Då vek vi ihop den till ett paket och lät den ligga ytterligare en halvtimme. Det allra sista jag gjorde innan alla gick hem var att lägga degen på ett rejält mjölat bakbord. Jag vek in kanterna mot mitten, mjölade i skarven och lade brödet med skarven neråt i en rund jäskorg. Rejält med mjöl i, för lösa degar fastnar lätt.

Sedan lät jag brödet jäsa framme ytterligare en timme tills jag hade städat klart i bageriet. Då var klockan ungefär 22, och brödet fick sedan kalljäsa tills det var dags för avbak någon gång mellan 04 och 06. Först på hög temperatur, 280°, och sedan ner till 220° tills det var klart, cirka 45 minuter. Resultatet blev ett stort och härligt bröd med fin syra. Ni som bakar hemma kan dock räkna med att det tar längre tid med jäsningen, vi hade 25-30 grader i bageriet och så varmt är det ju sällan i normala hem.

baguetteorm_1950

Vi hade väldigt roligt, sällan har jag sett så många konstverk skapas med snittkniv och sax innan avbak. Se bara den här fina baguetteormen med käft som en insekt och ögon av pumpakärnor.

4 reaktioner på ”Improvisation

  1. Tack för en inspirerande och lärorik kväll. I det här köket kändes det som om vi alla var proffsbagare!

  2. Tack, Sara, för en proffsig, rolig och avslappnande kväll. Jag fick berätta allt för min syster och bror i Holland, så nu står de där hemma och bakar de också. DET kallar jag för inspiration!

  3. Varsågoda, vad glad jag blir! Esther, hoppas det går bra med den nya surdegen, annars får du komma och hämta igen.

  4. Jag köpte en surdeg i somras men hade inte tid baka då så jag frös in den. Nu har jag tinat den och matat med 70g rågmjöl samt 1 dl vatten. Den har stått i köket 2 dygn men jag ser inte mycket bubblor( jäskraft), den luktar syrligt. Vad skall jag göra för att få igång jäsningen.
    Tacksam för svar.
    M.v.h Ingalill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s