Olivbröd och en vända i skafferiet

olivbrod2013

Det är inte så tokigt det här med att rensa skafferiet. För tredje veckan i rad är helgbrödet på Solhaga ett resultat av det som råkade finnas – i det här fallet två jättestora konservburkar med gröna oliver.

600 g vatten
1050 g vetemjöl
200 g rågsurdeg
25 g olivolja
20 g jäst
28 g salt
140 g gröna oliver utan kärna

Blanda allt utom salt och oliver cirka 8 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Blanda oliverna sist på låg hastighet tills det är blandat.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, pressa ur luften och vik ihop den till ett paket efter halva tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till runda bröd och lägg med skarven neråt i mjölad korg, eller på bricka. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter. Öppna luckan några gånger mot slutet för att bygga upp skorpan.

Tänk att jag blev så inspirerad av det här med att rensa ut att jag var tvungen att gå hem och se om det fanns några nya goda idéer längst in på hyllorna i Solhagas skafferi.

skafferi_solhaga_1983Ja, här fanns det ju resurser. Jag hittade bland annat pesto, majs, pepperoni, bönor, popcorn, tacomix, färdig grytbas Thai Panaeng curry…  och vad händer om man bakar bröd på makrill i tomatsås?

Det är många frågor och tankar som dyker upp och kanske bör vissa inte utforskas när man tänker efter. Varför känns det till exempel så fel med fisk i brödet, men så rätt med bröd till en fiskmåltid?

En reaktion på ”Olivbröd och en vända i skafferiet

  1. Fisk i bröd – har du smakat Kalakukko? En finsk specialitet, eller kanske snarare karelsk. Fläsk och fisk inuti ett rågbröd. Smakade detta 1974 när jag var på cykeltur i Karelen. Köpte på Kuopio torg. Minns att det var gott trots att jag var litet skeptisk. Har för mig att de använde detta som reskost förr i världen. Det gjorde vi också. Karvade bitar av den där kalakukkon i flera dagar :-) Gammal konserveringsmetod helt enkelt.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Kalakukko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s