Slöinge kafferosteri

Jag glömmer aldrig första gången jag hälsade på Anna över staketet på det stora gula stenhuset tvärs över parken som numera är Slöinge pensionat. Hon pysslade med något i trädgården och jag gick förbi sådär som man gör och funderade lite på om jag skulle ta steget och säga hej eller inte. Jag bestämde mig för att göra det, vi började prata och hon berättade att de skulle starta pensionat till sommaren. Jag berättade att jag precis hade börjat blogga om bakning, och det visade sig att hon hade en gammal degblandare att sälja. (Numera är den en av trotjänarna här på Solhaga och går som tåget.) Jag tänkte efteråt att jag aldrig mer ska fundera över om jag ska orka börja prata med folk eller inte. På något sätt leder det nästan alltid till något bra.

Vi blev goda grannar och allt eftersom vi såg Daniel och Anna jobba med sitt nya företag blev vi själva inspirerade. Vi kanske också skulle dra igång något? Ja, resten är ju historia vid det här laget. Och nu fortsätter den positiva spiral som har satt fart på den här lilla byn vi bor i.

daniel_1353

Daniel har hoppat av ingenjörskarriären och bestämt sig för att satsa på det han brinner för, nämligen gott kaffe. Han har utbildat sig för kafferostare Per Nordby och om någon vecka landar den nyinköpta kafferosten på Slöinge Pensionat. Bilden är från i somras när han kom över till Solhaga med den första omgången kaffe som han hade rostat nere i Lund. Sedan dess har vi både sålt och druckit det. Och från och med idag serverar vi det i vårt café, för nu har vi äntligen fått en ordentlig genomgång av hur det ska gå till när man brygger på riktigt.

kaffe1_filter_1694

Det går bra att mala och brygga kaffet i pressokanna, men allra bäst blir det när man brygger i porslinstratt med specialfilter, med hjälp av metallkanna med smal pip. Man börjar med att blöta ner själva filtret.

kaffe2_mala_1696

Väg upp 28 gram kaffebönor och häll ner det i kaffekvarnen. När vi brygger i porslinsfiltet sätter vi malningsgraden på 5 av 10. Om du använder pressokanna ska kaffet vara mer grovmalet.

kaffe3_svalla_1699

Koka upp vatten och häll det i kannan. Ställ filtret med kaffe samt ett kärl under på en digital våg. Nolla vågen och häll sedan 60 g vatten över kaffet. Låt det svälla i 45–60 sekunder.

kaffe_ringla_1703

Ringla i en jämn liten stråle över kaffet i omgångar, och låt det sjunka undan. Ringla nästan ända ut i kanten, men inte närmast filtret. Fortsätt tills vågen visar på 415 g.

kaffe5_klart_1704

En lyckad bryggning ska se ut så här. En tydlig kant runt kaffet, och en jämn grop med sammetslen yta.

kaffe_halla_1709

Färdigt. Om du tycker att det blev för starkt, använd mer vatten nästan gång, eller mal det lite grövre. Och tvärtom.

kaffe_moa_gustav_daniel_1712

Provsmakning. Till och med Moa som inte dricker kaffe tyckte att det var gott. Efteråt tog vi en slurk av vårt vanliga kaffe, Arvid Nordqvist Festivita, som jag tycker är ett helt ok. Men ärligt talat, det är väldigt stor skillnad. Arvid har inte en chans att vinna den tävlingen.

sloinge_kafferosteri_1714

Risken finns att jag blir kaffesnobb nu och det finns flera sorter att vältra sig i. Den här fruktiga varianten från Burundi är en favorit. Det fina är också att det funkar att dricka kallt. Smakerna kommer nästan fram ännu bättre då.

ante_falkhallen_1897

Och igår var både Solhaga och kafferosteriet med på Sparbanksdagen i Falkhallen. Det kändes som att hela Falkenberg var där. Matmarknad, massor av föreningar som ställde ut, och fina uppträdanden på scen.

ante_snittar_1899

När brödet tog slut sålde vi bakprylar istället. Något av det sötaste jag vet är när Ante säljer in den gröna snittkniven. Han är en mästare på att visa och förklara hur det funkar med det böjda bladet, och varför det blir så perfekt resultat. Fastän han aldrig knappt ens har tagit i en deg, ännu mindre snittat några baguetter.

ugglarp_sara_ante_1906

Vi hade sällskap av Mikael från Ugglarps Grönt, fast bara på bild tyvärr.

sara_pro_1907

Det var väldigt varmt och mot slutet kände jag mig redo för pensionen. Tur att PROs monter bara låg några meter bort, där fanns det sköna stolar. Jag lovade att bli medlem när det väl är dags om 25 år. Fast det blir nog inte i vår livstid, skrattade en av de rara gubbarna.

prostenspizza_1919

Middag med Gustav och AnteProstens Pizza efter en lång dag. Kanske säsongens sista utomhus? Lite kallt var det i slutet, men vi värmde oss med kaffe, gissa från vilket kafferosteri…

kal_1922

Nu ligger hösten i luften, även om det är varmt och soligt just i dag. Se vilka fina kålplantor vi fick med oss hem från Ugglarps Grönts monter. Vi säljer dem för 50 kr styck på Solhaga och jag hoppas verkligen att det blir några över till oss. Man gräver ner dem i jorden, så håller de sig fina ända till temperaturer neråt minus fem grader.

3 reaktioner på ”Slöinge kafferosteri

  1. Alltid lika skoj att läsa vad som händer och sker hos er!
    Ja vilket härligt väder vi har och har haft–vilken sommar-och nu sommarvärme i september..idag hade vi 21.5 grad..nu nästan halv nio är det fortfarande 17grader :) Gillas starkt
    det som inte gillas är att jag har ont i mina händer….så som det känns nu så orkar jag inte baka nåt i veckan…hoppas händerna är bra mot helgen- då blir det Surdegsbröd bakat igen!
    Ha det fint! / Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s