Nässla & nöt

nasslanot

När vi var på Sparbanksdagen med matmarknad och utställning häromsistens träffade jag på mina branschvänner från Lynga Ört, som driver en ekologisk örtodling i Glommen strax norr om Falkenberg. Jag impulsköpte två påsar torkade brännässlor och tänkte att det här blir säkert gott i brödet. Och det blev det! Tillsammans med rostade hasselnötter.

Dag 1
Mata vetesurdeg. Rosta hasselnötter i 200°C varm ugn och gnugga av skalen i en kökshandduk.

Dag 2 – Levain
100 g vatten
30 g surdeg
170 g vetemjöl
Blanda i maskin cirka 5 minuter på låg hastighet. Låt jäsa upp ie nlätt inoljad plastlåda, det bör ta 4–6 timmar. Du har nu en levain du kan baka med direkt, eller sätta in i kylen för bak nästa dag.

Dag 3
500 g vatten
850 g vetemjöl
200 g rågsurdeg
300 g levain från gårdagen
50 g olivolja
5 g torkade nässlor
30 g salt
140 g hasselnötter

Blanda levain, vatten och vetemjöl på låg hastighet i cirka 8 minuter. Om du är osäker på levainens jäskraft, tillsätt några gram jäst. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du in hasselnötter på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till runda bröd och lägg med skarven neråt i mjölade korgar. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

solhaga_morgondis_2125

Höstmorgon på Solhaga. Jag och Max går ut och tittar på morgondiset och kommer överens om att vi bor på en väldigt fin plats.

rosenbona_2138

Jag tycker så mycket om rosenbönorna. Jag satte dem inomhus i kruka i våras och nu under sommaren har de fått klättra upp mot snickarglädjen med sina orangeröda blommor. En del av bönorna har redan mognat.

rosenbona_2140

Det är helt sjukt när man öppnar dem och ser resultatet. Vem kom på den här färgsättningen? Är det säkert att de inte är av plast? Jag blir nästan religiös. De här ska jag spara och sätta i kruka nästa år, men jag blir nästan lite rädd för vad som ska komma upp. Köttätande monster? Little petshops? En häxa med långa lila naglar?

5 reaktioner på ”Nässla & nöt

 1. Höstmorgon pa Solhaga – vilken underbar känsla det maste vara att titta ut över garden och allt ni astadkommit där!

 2. Ja, det är verkligen en fin känsla. Det senaste året har vi varit ganska slutkörda och inte riktigt kunnat njuta av allt vi har byggt upp om jag ska vara helt ärlig. Men nu tar det sig. Kanske är det så att man måste ha sina svackor för att kunna vara på topp igen?

 3. Både svackor och toppar hanteras bäst i trädgården, så är det. Apropå höstfägring – testa aronia. Vackra blomknoppar (får mig alltid att tänka på små afrikanska bongotrummor), fantastisk höstfärg och gryyyymt nyttig. Sylten/marmeladen påminner om Drottningdito. Men se upp, den färgar av sig nåt infernaliskt.
  http://sinnenasgard.blogspot.se/2013/03/aroniabar.html

  P.S Det är bara de unga skotten som är röda på kornellen. Beskär enligt http://www.bakker.se/artikel/tradgardstips/beskarning-plantering-och-skotsel/beskarning/generella-beskarningstips/beskara-kornell-/ , så får du ett knallrött snår vintertid!

  Tack för en fin blogg!

  1. Tack snälla snälla för tipsen! Ska beskära duktigt, jag lovar! Och små bongotrummor i trädgården kan inte bli annat än rätt, känner jag nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s