Vegetariska crêpes mitt i skördetiden

gronsaker_2185

Den här veckan förbereder vi oss för tävlingen Matverk 2013 som ska gå av stapeln på Skördefest på Tjolöholms Slott nästa helg den 5 oktober. Precis som förra året tävlar Solhaga ihop med Berte Qvarn och Ugglarps Grönt. Vad vi ska hitta på är än så länge hemligt. Däremot kan jag berätta om vad det blev av några andra fina råvaror jag fick med mig hem från Ugglarp.

notter_2205

Middag i två steg, som det ofta blir när Ante är på väg hem med tåget från jobbet i Göteborg och barnen är superhungriga. Jag började med att steka pannkakor, enligt mitt standardrecept:

8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 ägg
1 tsk salt
mycket smör till stekningen

Medan Max och Myra åt den första hälften pannkakor med sylt och grädde skar jag upp lite fina skördegrönsaker till en röra att göra vegetariska crêpes av:

2 morötter
1 palsternacka
1/2 kålrabbi
1 pressad vitlöksklyfta
massor av smör att steka i

När det hela hade mjuknat tillsatte jag
5 hackade blad svartkål
salt & peppar

Sedan rostade jag cashewnötter i en annan stekpanna, och hyvlade lite parmesan att toppa med inför fotograferingen.

Jösses vad fint, tänker ni säkert. Så här långt rullar det på bra, det här blogginlägget. Men så kom verkligheten in i bilden. Ante var sen, svartkålen blev för svart, jag blev sur. Tur att vi hade en torr normandisk cider att skölja ner eländet med. Vi skålade och Ante försäkrade att han verkligen tyckte att det var gott. Jag väljer att tro honom, och hoppas nu inte att ni blir avskräckta från att prova det här. Imorgon gör vi ett nytt försök.

kornell_2153

Ett bra sätt att skaka av sig motgångar är att gå ut i trädgården och titta på något vackert. Korallkornellen är det första i vår trädgård som skiftar färg när hösten kommer och jag vill härmed utnämna detta till mitt favoritbuskage. Med sina illröda grenar med ljusgröna blad och små vita blommor om våren, som sedan blir små mörka bär.

kornell_2156

Nu skiftar den mot rött och orange. Snart är det bara en stor härva av röda grenar kvar.

nypon_2173

Och titta vilket näpet nypon. Nu är jag glad igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s