Solhagas pepparkakor

pepparkaksdeg_2701

När jag flyttade hemifrån hösten 1992 och började på Journalisthögskolan i Göteborg levde jag på pepparkaksdeg. Det är sant. Jag gjorde en hel sats, och gick och nallade av den hela december i stället för att laga middag. Bara för att jag äntligen fick bestämma själv.

Numera behöver jag inte markera mitt oberoende på detta vis, det finns andra sätt. (Till exempel att äta mitten på bullar och muffins efter stängingsdags.) Men jag får väl ändå erkänna att det slank ner en rejäl nypa eller två av ”det bruna guldet” igår. Här är receptet.

Solhagas pepparkaksdeg
100 g smör
3 dl grädde
3 dl mörk sirap
2,5 dl brun farin
2,5 dl strösocker
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1/4 msk malda nejlikor
1 tsk malen pomerans
1/2 tsk kardemumma
cirka 2 liter vetemjöl
2 msk bikarbonat

Blanda rumsvarmt smör, grädde, sirap, farin, strösocker och kryddor. Blanda bikarbonatet i lite av mjölet och rör i. Häll sedan i mjöl tills degen känns tung och lite fuktig. Lägg kallt över natten. Kavla ut och baka i valfria former och baka av i 220°C i cirka 5 minuter.

kubbadeg_2703

Det tog sin lilla tid för Tilda och Gustav att kubba upp hela degen i de 500-gramsbitar som nu finns att köpa i butiken på Solhaga.

boslid

Ja, julen närmar sig, med allt som hör till. Tycker ni att jag ser lite trött och plågad ut på den här bilden från Lilla Böslids julmarknad i söndags? Jag passade på att testa mina gränser en aning genom att ensam axla Solhagas alla arbetsfunktioner under en och samma dag – från avbak med stora mängder bröd klockan 03 till att köra leverans, tråga alla degar, slå upp alla bröd, stå i kassan och servera fika fram till klockan 14 då jag stängde butiken, packade ihop det som var kvar på hyllorna och åkte iväg med Max och Myra till marknaden där Ante och Karin stod och öste ut bröd till höger och vänster. Det var en riktigt rolig dag, även om det kanske inte är en arbetsmetod vi ska göra till något permanent.

fodelsedagsmys_2710

Man uppskattar de lugna stunderna desto mer. Idag hade vi födelsedagskalas med sushi och tårta för Tilda som fyller 20 och Gustaf som just blev 35.

4 reaktioner på ”Solhagas pepparkakor

  1. Tack för kalaset! Vill bara informera om att alla vi som sitter på högra sidan på nedersta bilden bara har tillgång till pallar istället för barstolar. Det är alltså ingen företagsmobbning där 180-folket placerar alla under 150 på ena sidan bordet.

    1. Hej Marina! Jag vet faktiskt inte riktigt, men jag tror att det kan ha med krispighet att göra. Så är det med knäckebröd i alla fall, att degar med mjölk blir krispigare än om man använder vatten som degvätska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s