Allting är verkligen hysteriskt just nu. Mina lediga dagar går upp i rök och jag ligger hela tiden exakt på deadline eller steget efter. I dag har jag i alla fall lyckats komma ikapp lite och leverera fyra stycken pepparkakslyktor till Falkenberg Strandbad med tjugo minuters marginal innan det var premiär på deras julbord.
Glasyren vispar jag ihop jag på känn, den består av florsocker, lite pressad citron, äggvita och kokhett vatten. Här ska ni få ett tips på pepparkakslyktor och ett bra klister som är helt genomskinligt:
Solhagas pepparkaksklister
500 g socker
200 g vatten
100 g glykos
Blanda ihop i en stor kastrull eller djup stekpanna så att du kommer åt att doppa bitarna ordentligt. Koka upp till 160 grader, och klistra ihop lyktan eller pepparkakshuset omedelbart. Om massan stelnar kan du värma på lite för att mjuka upp den igen. Akta dig för brännskador! Jag klarade mig i dag med bara en enda liten skada faktiskt, och det måste vara rekord.
Lyktorna är enkla att göra, och betydligt mindre riskfyllt projekt än ett pepparkakshus. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt och kavla ut degen. Skär ut fyra lika stora rektangulära bitar. Gör sedan valfria mönster. Till vänster har jag använt en pepparkaksform för att stansa ut en stjärna. Skär sedan ut en lite mindre stjärna inuti och lämna kvar en liten ”bro” som håller ihop det hela. Så kommer stjärnan att lysa fint när du sätter ljus i lyktan. Lika så juleljusen i granen till höger, som är utstansade med hjälp av en rundtyll.
Här till vänster har jag använt två hjärtpepparkaksformar. Till höger blev det en liten ingång där man kan putta in värmeljuset. Skär ut dörren precis när du tar ut plåten ur ugnen och degen fortfarande är mjuk. Passa även på att jämna till ytterkanterna på lyktan så att alla sidor är något så när raka.
Lykta på plats i Solhagas butik.
Och på Strandbaden. Ursäkta den suddiga bilden, men det var så mörkt och mysigt att jag inte kunde med att använda blixt. Och jösses vad gott allting såg ut, jag ser verkligen fram emot onsdag när vi ska dit.
Oj, vilka fina! Jag tänker varje år att jag ska göra pepparkakshus, men sen blir det aldrig av. Nu har du inspirerat mig till att fixa lyktor till julbordet! Tack för kul inspiration!
Hej Anna, ja visst får man väl göra det lite enklare för sig själv ibland. Hoppas allt går bra med dina planer, jättekul att läsa din blogg! :)
Rättelse..
160°C ej 116°C!
/En sockerbagare
Helt fantastiskt fina :)
Vilken julstämning!