Julbröd med porter & röda bär

julbrod2013

Lagom till första advent får ni här Solhagas julbröd 2013 – Porter & röda bär. Ett saftigt bröd med vetesurdeg och stänk av grov råg. Degen doftar ljuvligt av porter och får en fantastiskt fin färg av tranbär och lingon.

250 g vatten
250 g porter
800 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
150 g vetesurdeg
15 g jäst
20 g salt
100 g lingon
100 g torkade tranbär

Blötlägg tranbären i kallt vatten i cirka en timme och tina upp lingonen om de är frysta.

Blanda allt utom salt och bär i degblandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Tillsätt bären allra sist på långsam hastighet ett par minuter.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till limpor och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med grovt rågmjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande och gör tre snitt på snedden.

Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

myra_gran_2853

Det är en rolig helg vi har framför oss. Igår kväll hade vi fullt upp med att klä granen, för nu på morgonen gjorde Myra och jag en fotning för en veckotidning till nästa jul. Strax ska jag hålla kurs, och sedan bär det av till Göteborg. Ante och jag ska äntligen äta upp vårt presentkort på Swedish Taste som vi fick av Moa för sådär ett och ett halvt år sedan.

troll2

Och på söndag ska vi gå på teater hela familjen och uppleva lite julmagi. Min syster Susanna spelar troll i En förtrollad jul på Tofta Herrgård utanför Kungälv. Spelas lördagar och söndagar kl 13.00 och 15.00, i samband med Tofta Herrgårds julmarknad fram till den 15 december. Gå och se!

5 reaktioner på ”Julbröd med porter & röda bär

 1. Hej Sara

  Gjorde julbröden igår och de blev jättesnygga och goda! Jag fick använda lite mer mjöl, men det kan ha berott på att jag var för snabb och hade med lingon och tranbär hela knådningen!

  Har tidigare skrivit under ”kardemummabullar” och tackat dig för alla bra recept. Har säkert provat 75% av dem. Kavringarna blev precis så bra som de var förr i Skåne. Går inte att köpa bra bröd (mörka, grova, här i Hjotrakten. Nästa projekt är vörtbröden. Om jag skall ta ditt recept eller Hedhs…

  God Jul och tack
  Anne-Christin H

 2. Hej igen,

  Ja nu ligger ”dina” vörtbröd i jäslådan! Det är väl så att om man inte har plats i kylen kan de bakas ut efter ett par timmars jäsning?

  Noterade också att det inte är en massa sirap i, som i de flesta vörtbröd, och det kanske är bra.

  Du hinner nog inte svara men jag hoppas att dessa bröd skall bli lika bra som de tidigare.

  Julhälsningar Anne-Christin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s