Saffransbulle med apelsin och mandel

saffransbulle

Idag är det fredagen före första advent och därmed julpremiär på Solhaga. Vi har julbröd med porter, lingon och tranbär (recept kommer snart), vörtbröd, pepparkaksdeg, franska pepparkakor, apelsinbiscotti och så saffransfika förstås.

Förutom den traditionella lussebullen brukar vi alltid hitta på någon annan smaskig variant. Årets saffransbulle de luxe på Solhaga är kanske den godaste jag någonsin ätit faktiskt. Varsågoda.

Saffransdeg
500 g kall standardmjölk
1 tsk saffranspasta (recept här) eller 1 g saffran i påse.
200 g socker
75 g jäst
8 g salt
200 g mjukt smör (inte smält smör)
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt

Det går såklart bra att utesluta saffran om du inte gillar det, ta i så fall 15 g grovmalen kardemumma i stället.

Lös jästen och saffran i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna (mjölet sist) och knåda i maskin i 20–25 minuter eller för hand så länge du orkar. Om degen känns för hård, tillsätt mera mjölk. Det är viktigt att den blir smidig och elastisk.

Fyllning
250 g mandelmassa
250 g smör
Rivet skal från en apelsin
Rör ihop till en slät massa.

Att strö på fyllningen
Syltade apelsinskal

Platta ut degen på en plåt, täck över och ställ in den i kylen en stund så att den får slappna av lite. Då blir den lättare att kavla ut. Bred på fyllningen och strö över syltade apelsinskal. Vik ett treslag och dela upp i remsor enligt den här modellen:

treslag

Tvinna varje remsa, gör en liten snurra och lägg i en bullform, gärna en lite stadigare variant så att bullen blir hög och inte platt. Låt sedan jäsa till ungefär dubbel storlek, 1–2 timmar skulle jag tro att det tar.

Lägg en klick fyllning i mitten på varje bulle. Pensla försiktigt med ägg, strö över pärlsocker och mandel.

Baka av bullarna i 230° varm ugn i 5–8 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg, kolla att de även har fått fin färg på undersidan.

bygget_2839

På baksidan fortskrider bygget. Vi har nu nytt avlopp, och här ska det snart dras in vatten. Vi har tagit bort en massa bösiga träd mellan oss och grannen, och helt plötsligt blev allt så ljust. Bort med tuja och cypress, men idegranen fick vara kvar…

juldekoration_2810

…den är ju så otroligt fin nu med sina röda bär (obs, giftiga!). Den fina lyktan har jag köpt på Slöinge Lantmän.

louise_sigrid_2800

Av cypressen blev det en julhund! Louise skulle klä våra julbockar, men gjorde i stället en porträttlik version av sin kära hund Sigrid.

applen_2815

Regnvåta juläpplen i konstmaterial utanför bageriet. Jag brukar aldrig köpa konstgjorda växter, men de här tyckte jag var riktigt fina. Finns att köpa på Plantagen.

kuddar_2825

Inne i butiken är det så mysigt och varmt. Kudden i mitten fyndade jag på Lettlandshjälpen för endast 30 kronor. Gobelängkuddarna med lejon och enhörning var betydligt dyrare, inköpta på Nationalmuseum i Köpenhamn.

amaryllis_2835

Amaryllisarna blommar. Tidigare år har jag i panik ryckt åt mig några halvfärdiga på stormarknad, men i år låg jag steget före. Jag köpte fyra sorters lökar på odla.nu i mitten av oktober och satte dem i krukor med lecakulor i botten för bra dränering. Och vilken skillnad det blir! Tre blomstänglar på varje lök. Det här är den första sorten som blommar, och ni ser att det till och med blommar nere vid löken. Den lilla rackaren hann knappt komma opp förrän den vecklade ut sina röda blomblad.

Nej, nu ska jag ut och sätta ljus i granen innan det bär iväg på lite veckohandling och planeringsmöte hos Lisa Lemke inför Näringslivsdagen i Falkenberg 2014. Vi ses!

En reaktion på ”Saffransbulle med apelsin och mandel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s