Tre baksaker som jag gillar

När jag sa upp mig från mitt jobb på kontor i storstaden för att starta bageri var det flera som blev lite oroliga för en sak. Tänk om det är jättetråkigt att baka MÅNGA bröd? Det är väl klart att du tycker att det är kul att baka några enstaka hemma, men tänk dig sedan när du står där och ska göra flera hundra på raken? Blir inte det jättetråkigt?

Svaret är inte bara nej, utan tvärtom till och med. När man gör saker på riktigt, ofta, mycket och med rätt råvaror och utrustning, lär man sig de små nyanserna som till slut sätter sig i fingrarna. Och det är då det verkligen blir roligt. Men hantverk i all ära, det finns några ganska tunga och tråkiga moment som jag gärna undviker med hjälp av mina tre favoritmasiner i bageriet. Här ska ni få se.

betongblandare_1250

1. Cementblandaren. Med den blandar vi hinkvis med surdeg på bara ett litet ögonblick. Gustav tycker dock att detta är fusk, han föredrar den så kallade trågarstaven som han brukar använda under högljudda former (till vänster i bild). Med den blir surdegsblandningen nämligen som ett kortare styrkepass för armarna, riktigt jobbigt faktiskt.

vattenblandare_1253

2. Vattenblandaren. Strax intill vår stora degblandare sitter den här underbara apparaten, där man ställer in hur många liter vatten man vill ha, och vilken temperatur. Sedan är det bara att lägga ner slangen i blandaren så var det fixat. Istället för att hålla på och kånka omkring litervis med vatten i hinkar. Av någon konstig anledning pratar den danska, men för mig som är halvdansk känns det extra fint. Här håller den på att stänga ventilen.

kavlingsmaskin_2052

3. Kavlingsmaskinen. Helt oumbärlig så här i juletid när det ska kavlas oändliga mängder knäckebröd, lussekringlor, croissanter och pepparkakor. Ikväll lärde jag barnen hur man använder den.

barnen_2861

I vanliga fall får Myra och Max absolut inte vara i bageriet. Men en gång om året är det undantag, då smyger vi ut hela familjen en sen kväll, bakar pepparkakor och dricker glögg.

barnen_sprits_2872

Det gick fint att hantera spritsen också.

barnen_pepparkaka_2880

Tummen upp för min lilla pepparkaksgumma! Och för kavlingsmaskinen!

En reaktion på ”Tre baksaker som jag gillar

  1. Inte så konstigt att vattenblandaren pratar danska. Danskarna är jättestora på detta eftersom varje lägenhet betalar vatten/energiförbrukning individuellt. Alltså temperatur in – temperatur ut x vattenflödet = energiförbrukningen och förr satt det en sån mätare på varje element! Hur dom mäter nu vet jag inte.
    Pepparkakorna ser goda ut, men det är väl synd att äta upp dom med den fina dekorationen?
    Hälsningar,
    Bo Gunnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s