När allting går åt helsike

utekyl_sara_2907

Det finns dagar då allt verkligen går åt helsike. Då man konfronteras med frågor som Ska jag kosta på den gamla skruttiga vispmaskinen en lagning på 9000 kronor, eller köpa en ny för 65000? Eller Var är de gamla stickkåporna i plast? Dem som vi behöver för att skydda hela luciadagens brödproduktion som nu står ute i regnet efter att en mojäng i vårt kylrum just drabbats av en inre vattenläcka som inte går att laga förrän imorgon?

Ja, det var ett tag sedan jag fick anledning att tagga ett inlägg här på bloggen med ”katastrof”, men idag var det tydligen dags. Det ger mig åtminstone anledning att dela med mig av ett tips.

sara_ljusrag_2914

Här har vi ljus råg som har stått i ett ljummet kylrum hela dagen, och helt enkelt jäst över. Vad göra? Jo, man plockar helt enkelt upp dem ur formen, slår ur luften, formar om dem och lägger dem tillbaka. Nu får de jäsa upp en stund i värmen, sedan åker de ut på gården utanför varuintaget tillsammans med sina kompisar levainerna, julbröden, vörtbröden, solos & linfrö, croissantdegarna, alla frallorna och några hundra lussekatter. I bakgrunden strax till höger syns den kollapsade vispmaskinen, även kallad Lilla Björn.

tilda_2918

Och alldeles nyss tyckte Tilda att dammsugaren började lukta konstigt. Den kanske är på väg att explodera? Bring it on bara, säger jag. För på något sätt kan jag inte låta bli att bara skratta åt eländet.

Vi har ju ändå turen att vädret råkar vara exakt så kallt som vårt kylrum brukar vara. Jag hittade stickkåporna i plast, kylrummet är tillfälligt lagat och imorgon får vi hjälp från Halmstad Kylteknik som kommer med reservdelar lagom till åttatiden då lördagens bröd ska in för kalljäsning. Reservdelar till Lilla Björn är beställda, och det är fortfarande lite osäkert hur vi ska lyckas med att blanda deg till danskt rågbröd och fyllning till bullarna under den närmaste veckan. Men jag räknar med att det ordnar sig.

bjorn_2922

Ingen vet exakt hur gammal Lilla Björn är, men det kanske är dags för pensionen nu, eller vispmaskinskyrkogården. När jag tänker efter är jag ganska sugen på att shoppa på mig en sprillans ny liten Björn. Jag diskuterade fram och tillbaka med servicetekniker MikaelSveba Dahlén (som säljer och lagar dessa maskiner) om vilket alternativ som var bäst. Han höll med om att det vore trevligt med en ny, och drog till med det bästa säljargumentet jag har hört hittills för en vispmaskin – den finns ju till och med i rosa.

5 reaktioner på ”När allting går åt helsike

  1. Fy, låter tufft! Men det klarar ni av att lösa finfint! Inga dåliga summor det där, och klart inget man hostar upp hur som helst.

    Hoppas ni får en fin lucia!

    Kram Malin

  2. Åh, jag håller verkligen tummarna för att det ordnar sig med alltsammans! Men vet hur det känns när allt går åt skogen… :) Hälsar en nybliven läsare, som samtidigt tackar för dina många trevliga och givande blogginlägg!

  3. Klart du ska laga björnen!! Kommer ihåg att det var den som gjorde att vi började prata första gången… Om det kostar så mkt att laga den tror jag att jag sålde den alldeles för billigt…:)

  4. Oj oj , ja en ulykke kommer jo sjældent alene, men nu har I jo fået jeres del og lykkedes at løse det , så nu får I helt sikkert en dejlig lucia og en fantastisk jul.
    PS . Julebrødet med porter og safransbollerne , vi købte i lørdags , åh det var så godt:-) skal forsøge at bage brødet selv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s