Invigning på Villa Retro

villaretro_alexandra_2996

skap_3016Det är en stor dag idag. Min svägerska Alexandra Weilenmann har invigt sin källarbutik Villa Retro i Björkekärr, Göteborg. Det är få människor jag vet som har en så fin känsla för detaljer som hon. Hon kan gå in på en loppis och inom några minuter ha plockat ihop en hög smaskiga fynd – både prisvärda och stilsäkra. Själv ser jag inte skogen för bara träd, fast jag också är rätt van loppisbesökare vid det här laget.

Alexandra är alltså gift med min bror Kaspar, och de flyttade för några år sedan in i gamle GP-direktören Miltanders gamla villa på Sågspånsgatan i Björkekärr. På den tiden var göteborgska celebriteter som Sonya Hedenbratt och Charlie Norman frekventa gäster i den fantastiska baren på nedre våningen. Eftersom Alexandra har en fäbless för det här med retro börjar samlingarna nu bli så stora att det föll sig naturligt att helt enkelt öppna butik i villans källare. Butiken på Sågspånsgatan 16 är öppen söndagar 12-16. Man kan också följa Villa Retro på facebook eller instagram: villaretroscandinavia. Webbshop blir det också så småningom.

Till vardags är Alexandra docent vid Institutionen för tillämpad IT på Göteborgs Universitet och forskar på användandet av mobil teknik. Men sina onsdagar ägnar hon numera åt sin verksamhet som föreståndarinna och personal lopper på Villa Retro. Personal lopper betyder alltså att man kan anlita Alexandra för att bevaka en speciel porslinsserie eller andra önskvärda objekt, be om hjälp att hitta sin personliga retrostil eller leta efter den perfekta presenten.

smycken_3068

Eftersom utrymmet är begränsat har Villa Retro valt att inrikta sig på porslin, smycken, och alllehanda vackra föremål. Det dröjde inte många minuter förrän jag hittade den perfekta presenten åt mig själv…

sara_alexandra_3079

…en pälskrage med brosch, 180 kr. Alexandra var glad att det var just jag som köpte den, eftersom hon gillar den väldigt mycket själv. Det var ganska tydligt att hon kanske inte var helt klar med separationsprocessen när det gällde vissa objekt.

lampa_3092

Dagens andra fynd – en lampa för 300 kr.

sara_fjaderhatt_3046

Fjäderhatten och halsbandet köpte jag inte, så de finns kvar för hugade spekulanter.

bersa_porslin_3029

Ingen vanlig källarloppis det här. Här har vi åtråvärda serien Berså av Stig Lindberg.

kallaren_3011

Det kom massor med folk. Trångt och trivsamt blev det.

sara_lusse_3099  lusse_retro_3146

Här står jag i min tjusiga krage och bjuder på lussekatter. Alexandras pappa Ingemar fixade glöggen och mamma Gunilla hade bakat logotypen i pepparkaka.

ilse_claesson_2977

Det känns fint att ha Alexandra inte bara som svägerska, utan även som personal lopper. Jag har redan bett henne dammsuga marknaden på vita kaffekannor med dekorationer i brunt och guld till Solhagas trädgårdscafé. Och så har jag ytterligare ett uppdrag – detta bedårande vackra porslin som Ilse Claesson designade för Rörstrand 1933. Jag har två vaser, två ljusstakar, en skål och fem assietter hittills. Ska bli spännade att se vad som blir nästa föremål i min samling.

Ja, det var en fantastisk dag detta. Egentligen skulle jag ha varit på Julmarknad på Halmstad Slott, men jag var helt enkelt tvungen att smita från alltihop. Jobbet kan inte alltid komma först. Förutom invigning på Villa Retro var det nämligen repetition med Långabergets kör – ett litet gäng från min kära gamla Mölndals Kammarkör som träffas ibland och sjunger hemma hos Jan Ivar som var dirigent på den tiden. Nästa år ska den här lilla kören ha sin första konsert, och jag tänker vara med.

bogorotitse_0930

Tusen tack till Harry och Ante som tog hand om julmarknaden idag så att jag kunde få sjunga Bogorótise Djévo av Arvo Pärt och andra härliga bitar.

3 reaktioner på ”Invigning på Villa Retro

  1. Fina bilder! Vi var också där (Villa Retro) men ganska tidigt och fick rosa julgranskulor med oss hem

  2. Coolt svägerska och butik. Jag är som du och hittar oftast inget av intresse eller värde på loppisar. Sedan kan jag inte påstå att jag besöker dem särskilt ofta heller.

    Du ser otroligt flott ut i din krage. Tycker du ska ha den på dig varje dag fram till jul och på nyårsafton förstås!

    Kram kram

  3. Måste nog åka dit, till Villa Retro, inom en väldigt snar framtid!
    Och så ser jag förstås fram mot en inbjudan till körens konsert. ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s