Herrgårdsbröd

herrgardsbrod

Efter en helt underbar jul med både lugn och festligheter är det fint att vara tillbaka i bageriet. Idag har jag bakat hela dagen, för imorgon öppnar Solhaga igen.

Lagom till nyårsafton hittade jag på några nyheter – bland annat det här Herrgårdsbrödet på vete, lite råg och med extra lagrad herrgårdsost.

500 g vatten
600 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
100 g fint rågmjöl
250 g vetesurdeg
10 g jäst
20 g salt150 g extra lagrad herrgårdsost i kuber cirka 1×1 cm

Blanda allt utom salt och ost på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i ost på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Forma till limpor som du spetsar till i ändarna och lägger med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med grovt rågmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur om du vill baka av samma dag, eller över natten i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett snitt på längden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Lite bilder från julen:

julbageri_3204

Dagen innan julafton i bageriet. Vi hade rekordmånga beställningar, hela bakbordet proppfullt.

julmorgon_3212

Julaftons morgon hemma på Solhaga. Gran med levande ljus och några tidiga klappar. Här har Myra just packat upp Pojkens julklapp – en kattleksak i äkta ull som hon köpte på Lilla Böslids julmarknad.

julfamilj_3224

Sedan åkte vi iväg till min bror Kaspar med fru Alexandra (som nyligen startade Villa Retro i sin källare, vilket jag berättade om i ett inlägg nyligen). Det var så fint att vi alla var samlade. Myra, Kaspar, Ante, Charlie, Susanna, Göran, Alexandra, Max, mamma Bodil, Eben och Lo. (På bilden saknas lilla Laura som hade gått och lagt sig.)

kannor_3246

Det har sina fördelar att fira jul på Villa Retro. Man går bara ner i källaren och shoppar vid behov. Till exempel hittade jag de här två ljuvliga kannorna som kommer att göra sig fint på Solhagas uteservering i sommar.

sara_mossa

En extra julklapp till mig själv – pälsmössa med rosett. Sjalen är tyvärr Alexandras och inte till salu.

antejulvard_3287

Årets julvärd? Ante fyndade en rutig kavaj.

7 reaktioner på ”Herrgårdsbröd

 1. Hej! Vilken degblandare skulle du rekommendera. Bara för hemmabruk men jag hoppas att det blir mycket brödbak i vinter. Ditt bageri är underbart och ett favorit lördagsnöje.

  /Jenny

  1. Hej Jenny, vad roligt att höra, tack! Jag har inte så bra koll numera på hemmablandare, men jag har själv bakat med en klassisk Electrolux som jag tycker funkar bra. De nya modellerna är väldigt snygga, men de riktigt gamla lär vara ännu bättre även om de bara har en hastighet. Så om du hittar en på loppis eller i källaren hos någon äldre släkting är det bara att slå till!

 2. Får man ”blanda” sig i och också rekommendera något? Jag har fått dras med Kitchen Aid i alla år då min man hade en när vi träffades, men oj så jag svor över den. Snygg – och värdelös!

  Lyckan var gjord när jag skaffade min Kenwood. Stark motor och stor bunke, den klarar absolut dubbla satsen av rågbröd. Något som Kitchen Aiden inte klarade en enkel sats av ens.

  Kenwooden är mycket enkel, det är tjusningen. En knapp, valfria hastigheter.

  Som sagt, den starka motorn är ett stort plus och degblandarkroken är tung och gedigen, glutenet utvecklas alltid fint med den. Och så har den möjligheter att göra pasta, mixa och hjälpa till med korvstoppningen.

  Rekommenderas verkligen för hemmabruk på hög nivå!

  Kram Sara (som också bakar) ;)

 3. Jag köpte en Elektrolux i Augusti 1990 och med tre barn i familjen har jag sedan bakat antal med bullar, bröd gjort äppelmos mm
  När den efter 20 år började tjura och vi lagade än det ena och än det andra så tröttnade maken på gnället och skulle göra mig riktigt glad.
  Han köpte en röd och trendig Kitchen Aid i julklapp och efter två degar på 700g mjöl så tröttnade jag plötsligt på att baka.
  Inte ens bullar på en halv liter mjölk orkade maskinen med.
  Den har på 3 år nu varit på reparation 2 ggr plus att vi fått byta degkrok en gång.
  Jag vill ha en ny Elektrolux!!!

  1. Precis min erfarenhet också! Verkar som att Elektrolux eller Kenwood är det som gäller för hemmabak.

   1. Tack för att ni tipsar! :) Jag hade också en dösnygg röd KitchenAid, som jag lyckades köra sönder på några år. Electroluxen går fortfarande som tåget och används flitigt på hemmabagarkurserna och när vi kör mindre provdegar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s