Ljus

ljuskrona1_1806

Så här på årets allra mörkaste dag tänkte jag låta er följa med på en ljusvandring på Solhaga. När vi köpte huset var tanken att vi skulle ha ett mycket opretentiöst ställe att koppla av på. Vi köpte tio sängar och två bäddsoffor på IKEA, samt lite nya kuddar och täcken för att kunna ha många gäster på besök. Resten av inredningen har vi fått, eller fyndat på loppis och auktioner. Resultatet är ett sammelsurium av stilar och epoker, men jag trivs mycket bättre med det än den strama minimalism som präglade vår lägenhet i Göteborg.

koksfonster_2968

I köket lyser gammalt ikapp med nytt så här i juletid.

lampa_hall_1765

Det allra mesta har vi köpt på Antikstället och Lettlandshjälpen här i Slöinge, men även på Hebergs Auktioner bara några kilometer bort. Ett riktigt bra söndagsnöje är det, vi åker dit klockan tio och spanar in vilka objekt vi är sugna på. Om vi inte kan stanna hela dagen är taktiken att snabbt hinna lägga några bud via internet innan själva utropen startar klockan elva. Då får man hoppas på tur. Den här skönheten ropade vi hem för 300 kronor och den hänger nu i hallen precis när man kommer in genom köksdörren.

lampa_trappa_1767

Vilka objekt, material och tidsepoker som är hetast på auktion varierar med tiden. Just nu är 1950-tal, teak och koppar väldigt inne, liksom 1700-tal. Som väl är verkar det som om Ante och jag ligger ur fas med trenden, för det är nästan ingen annan som vill ha exempelvis den här typen av lampor från 20-30-tal. Just denna lyser upp i trappan från köksingången upp till övervåningen.

lampa_tvrum_1788

För mig är dessa lampor som små karameller på något sätt. Den här kastar ett varmt sken över tv-rummet om kvällarna.

lampa_myras_1803

Vårt senaste fynd hänger i Myras pysselhörn. Så mycket stil och skönhet för bara 400 kr.

lampa_trearmad_1823

Tar vi trappan ner till salongen kommer vi inte lika billigt undan. De trearmade objekten är mer åtråvärda och här fick vi vifta med gula lappen tills den sista motbjuderskan gav upp vid 1200 kr.

stalampa_1827

Den här stålampan med plisserad skärm är också oerhört fin. Titta bara på detaljerna.

ljuskrona_1842

Lyfter vi blicken mot taket hittar vi armaturer med sakral koppling – en takkrona med handstöpta ljus. Den har fått hänga här i väntan på att Börje från BMT Eltjänst skulle komma hit och laga elkontakten i taket.

hostmys_1847

Det var så mysigt att vi nästan hoppades att Börje aldrig skulle komma.

ljuskrona_ny_2955

Men förra veckan dök han upp, och nu är den majestätiska kronan installerad. Egentligen gillar jag inte nakna glödlampor, men den här funkar tack vare att det går att dimma ljuset. Jag har köpt den på Antikstället för 3800 kr, det skulle inte förvåna mig om den har hängt i en kyrka någonstans.

sloingekyrka_0967

Ganska lika de fina takkronorna i Slöinge kyrka, eller hur? Här är en bild från julavslutningen igår där kyrkoherde Per O Engström höll ett fint tal om olika sorters ljus. Nu går jag in i dimman och bakar för fullt i några dagar. Om vi inte ses igen innan jul vill jag önska er allt gott under dagarna som kommer. Kram och god jul på er allihop!

6 reaktioner på ”Ljus

  1. Önskar dig en riktigt mysig och fin jul och ett gott nytt år! Vrama julhälsningar fr Birgitta, (nöjd kund)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s