Choklad & lingon

choklad_lingon_ost

Det är alla hjärtans dag och kvällens meny är spikad. Ante och jag ska äta veckans helgbröd – choklad & lingon – med goda ostar och amarone. Tur att Stefan var på plats när jag körde leveransen till di Mare Delikatesser imorse och kunde peka ut tre ostar som är perfekta till det här brödet, var och en på sitt sätt.

Lucullus – vit och krämig på opastöriserad komjölk och en av mina absoluta favoriter.
Pecorino Rosso – lagrad i minst sex veckor, på pastöriserad fårmjölk. Från Toscana.
Bleu de Laqueuill – fransk blåmögelost på opastöriserad komjölk. Påminner om Saint Agur men är lite fastare och mer smakrik.

Choklad & lingon
500 g vatten
650 g vetemjöl
250 g vetesurdeg
125 g fint rågmjöl
20 g kakao
10 g jäst
23 g salt
125 g mörk choklad i bitar
125 g lingon

Knåda allt utom salt, mörk choklad och lingon i cirka 10 minuter i degblandare. Tillsätt saltet och knåda lite snabbare i några minuter till. Blanda i chokladbitar och lingon allra sist ett par minuter på låg hastighet.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma sedan till runda bröd och lägg med skarven uppåt på grahamsmjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Skär ut ett hjärta i ett papper, sikta över vetemjöl så att du får ett litet hjärta mitt på brödet. Snitta en fyrkant runt hjärtat, och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka 30 minuter.

blandaren_3632

Alla hjärtans deg. Ibland är det extra vackert när man tittar ner i blandaren.

sikta_hjarta_3626

Sikta på hjärtat. Det fina mönstret får man genom att klippa hål i papper och sikta vetemjöl över.

snitt_hjarta_3629

Sedan snittas en fyrkant runt hjärtat.

myrakort

Jag fick världens finaste kort av Myra. Med saker som hon vet att jag gillar, som puss, kaka, bullar, bröd, baka, träna och cello.

3 reaktioner på ”Choklad & lingon

  1. Hej Sara!

    Det skulle vara jättebra om du kunde visa dina bröd även i genomskärning så man ser hur innankråmet ser ut på de bröd du bakat. Om man vill testa ett recept så vet man hur det kommer att se ut när det är färdigt.

    /Mvh Sam

  2. Detta ska jag testa! Häromdan körde jag Kakao, 70% Choklad & Blåbär- Blev Supergott!
    I morgon blir det nybakt här igen…idag ska det göras sötsaker ;)
    Hälsningar från Gizze i Värmland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s