Hur man rullar en slät bulle

semlor_3803Det är dagen före fettisdagen 2014, här står jag och vår duktiga praktikant Pernilla och rullar semlor. När jag gör just detta tänker jag alltid på Jan Hedh, och ett av de första kurstillfällena då han visade hur man med båda händerna rullar perfekt släta franskbrödbullar. Jag gjorde ett tafatt försök och han mullrade något om att det där fick jag gå hem och öva på.

Det har jag gjort många tusen gånger sedan dess. Jag minns första fettisdagen när Solhaga precis hade öppnat. Jag rullade med båda händerna tills jag efter bara ett par minuter fick kramp i mina triceps. Det är bra träning om man gör det på rätt sätt.

Om man ska få till en helt slät bulle gäller att inte ha kontakt med degen för mycket och för länge. Då gör värmen från handen att degen blir lite kladdig och får en skrovlig yta.

Här kommer en liten film till alla er som tänkte rulla semlor till imorgon. Jag brukar trycka till väldigt hårt i början, för att sedan kupa handen och låta tummen och fingertopparna liksom krypa in lite underbullen  så att den reser sig uppåt och blir hög.

Annars är allting under kontroll tills imorgon, sjuka mängder grädde står i kylen tillsammans med fyllda spritspåsar med semmelfyllning. Vi tänkte nämligen göra färska semlor löpande under dagen. Recept på Solhagas semla hittar du här om du är sugen på att baka!

En del kunder har varit alldeles upprörda över att Falkenbergsposten inte hade med Solhaga i årets semletest för tredje året i rad. Jag vet inte varför faktiskt, kanske för att vi ligger utom räckhåll för en enkel inköpsrunda nära redaktionen. Men visst är det synd, för vad jag vet finns det inga andra bagerier just i Falkenberg som bakar semlor på Wapnö mjölk och grädde, riktigt smör och med spansk ekologisk mandelmassa. Det hade varit intressant att se hur den står sig mot de andras!

3 reaktioner på ”Hur man rullar en slät bulle

  1. Åh vilken trevlig sida du har! Har ganska nyligen fått upp ögonen för det här med surdeg och på din sida fann jag massvis av bra tips. Tack!

  2. Jag vet inte varför egentligen, men jag har som princip att endast äta EN semla om året. Gjorde först en sats som jag otåligt satte in för tidigt i ugnen. Bara att kasta. Men kråkorna blev glada.

    Nästa sats blev kanon (ditt recept Sara!) men vad gör man med alla semlor när man bara ska ha en? Ger till grannarna förstås! Sen satt jag där med min enda hetvägg och var okontaktbar för omvärlden…

    Rekommenderar en skvätt Amaretto i mandelfyllningen, vilket lyft! Tack Sara för ett så fint recept.

    1. Tack för din fina historia, Sara, jag beundrar dig som klarar av att hålla dig till EN! Ett hett tips är att göra vaniljbullar av resten. Det är bara att fylla en sprits med vaniljkräm, göra ett litet snitt i mitten på varje färdigjäst bulle så att du lätt kan få ner tyllen när du fyller bullen med kräm precis innan avbak. Och efteråt penslas avsvalnad bulle med smör och doppas i strösocker… NÄSTAN lika gott som semla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s