Rostad hasselnöt & linfrö

rostadhasselnot2014

Nu händer det mycket på vårt lilla nybygge. JB och Peter snickrar på med rasande fart, och på bara några dagar har reglar och tak kommit på plats. Igår var vi iväg och hämtade golv till lilla badrummet, och precis som vårt fina butiksgolv kommer det från Marrakesh design. Mönstret heter Oslo Amour, visst är det fantastiskt fint? Här ser vi golvet tillsammans med veckans bröd:

Hasselnöt & linfrö

400 g vatten
600 g vetemjöl
80 g grahamsmjöl
160 g vetesurdeg
10 g jäst
50 g linfrö
80 g hasselnötter
18 g salt

Rosta hasselnötterna mörka i ugnen, gnugga bort skalen med en kökshandduk.

Knåda allt utom salt, linfrö och nötter i blandare i cirka 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och öka hastigheten, kör i cirka 5 minuter. Tillsätt linfrö och nötter allra sist på låg hastighet. Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, vik ihop en gång under tiden. Vält ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till avlånga bröd och lägg med skarven uppåt på bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt jäsa några timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett vinklat snitt på längden (läs om detta här) och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter.

peter_jb_semla_3814

Inte konstigt att bygget går så snabbt när det finns gott om möjligheter att ladda med kolhydrater. Fettisdagen firades som sig bör med helt nybakt bulle, finaste mandelfyllning med hackad ekologisk spansk mandel och nyvispad Wapnö grädde.

bygge_3850

Här står jag och Myra i dörren till den blivande kundtoaletten. Det blir så bra det här, och vilken mysig innergård det kommer att bli!

naringslivsdagen_3833

Och när fettisdagen var avklarad var det dags för Falkenbergs Näringslivsdag – ett årligt arrangemang som bara växer. Vi levererade rågbröd till den lokala delikatesstallriken och brownies med mjölkchokladganache till eftermiddagsfikat. Dessutom fick vi lokala matproducenter varsin monter att ställa ut i.

sara_jensDet är helt fantastiskt att vara företagare i en relativt liten kommun där det kommer 900 personer till ett sådant jättemingel. Med ett fantastiskt program med intressanta föreläsare, som finansminister Anders Borg, matkreatör Lisa Lemke, kommunikatör Per Schlingmann, Yngve Bergqvist från ishotellet i Jukkasjärvi, årets föreläsare Jörgen Oom och så min favorit – Elaine Eksvärd som föreläste om retorik.

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup var också en av föreläsarna. Han har ju fått en del kritik på sista tiden för sina svårigheter att hitta kompetenta kvinnor till bolagsstyrelser. Som hängiven hemmabagare verkade han dock ha det största förtroende vad gäller min kompetens inom bakning, och jag lovade att han får ringa närhelst det blir problem med degarna.

millan_sara_3832

Och titta här vem som fick vara med på bild när kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson drog upp riktlinjerna för utvecklingen av Falkenberg som destination.

phase_eight_3864

Igår hade jag äntligen en ledig dag för första gången på länge. Jag åkte till Göteborg och skämde bort mig så mycket jag bara kunde med att göra väldigt urbana saker för att uppnå största möjliga kontrast till vardagen. Först med att bli snygg i håret hos min frisör Elenor, sedan köpa vårmakeup av AnnaKarin på NK, äta massor av sushi och slutligen uppdatera vårgarderoben. Här är några exempel från mitt nya favoritmärke Phase Eight som fanns på Åhléns. Hur mycket fina klänningar som helst, de satt som en smäck och jag ville köpa ALLA!

6 reaktioner på ”Rostad hasselnöt & linfrö

 1. Vilka fina bröd! Det framgår inte av receptet när nötter och linfrö ska tillsättas. Det kan man nästan klura ut själv men du kanske vill lägga till det i receptet… Fantastisk blogg; så mycket du ger av dej själv; så mycket det finns att lära:).

 2. Hej Sara
  Måste skriva igen! Brödet här ovan har jag gjort flera gånger och det är jättegott.

  Min fråga är: Finns det ekologiskt fint rågmjöl? Har bara sett Kungsörnens och jag vill gärna ha ekologiskt. Jag gör kavring receptet nästan varje vecka och blandar lite grovt och rågsikt. Har blivit bra hittills. (kanske p g a att jag just nu haft lite grövre rågsikt) Har du något tips på detta?

  Min dotter och man besökte dig förra lördagen och blev lika förtjusta i ditt bageri som jag blev. Roligt att det går så bra och är så inspirerande. Mycket arbete och mycket folk att möta!
  Vänliga hälsningar
  Anne-Christin

 3. Hej Sara!
  Har i ca ett år ofta tittat in i din härliga blogg och bakat! Du har verkligen väckt mitt intresse för surdegsbak! Att man kan bli så glad över en jäsande bubblande deg med sur doft. Jag blir så lycklig då jag plockar ut vackra väldoftande bröd ur ugnen(Händer att det inte alltid lyckas) så tack för att du delar med dig av så mycket av din konst!
  Har funderat över om du menar att man ska ”vända upp bröden”om tex skarven är uppåt i jäsning. Ska den då komma ner efter tex jäsning i kylen? Har det med jäsningen att göra eller mer om jag vill snitta?
  Fortsätter med glädje följa och få inspiration.

  Med vänlig hälsning Elinor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s